Fem købte billige varer - stjal i virkeligheden for tusindvis af kroner

To kvinder og tre mænd midt i tyverne er anholdt efter et omfattende butikstyveri ved hjælp af betalingsmåden Scan & Betal.

Det er egentlig ret enkelt. Du scanner selv dine varer, og så betaler du for dem. Men det er ikke alle, der forstår, hvordan Scan & Betal fungerer.

Fem voksne midt i tyverne blev  tirsdag eftermiddag klokken 15.15 anholdt i SuperBrugsen i Ringkøbing.

Det skyldes, at de ikke havde betalt for deres varer – i hvert fald ikke dem alle sammen, det oplyser Knud Lauridsen, politikommissær ved lokalpolitiet Ringkøbing.

Hvad er Scan & Betal?

De fem anholdte, der er fra Tarm-området og Als, scannede dagligvarer til 5 eller 10 kroner, og lagde de dem ned i deres indkøbskurv, som allerede var fyldt med masser af dagligvarer og tøj til flere tusinde kroner, som ikke var scannet.

Når tyvene scanner nogle varer, så modtager de en bon, som giver dem grønt lys til at forlade butikken, oplyser Knud Lauridsen.

I alt havde de nu anholdte svindlet for 3482 kroner tirsdag eftermiddag. Og det ærgrer politikommissæren.

- Butikstyveri er jo frækt, og der kommer jo en masse restriktioner på sådanne betalingsmåder, hvis ikke reglerne bliver overholdt. Og så bliver det jo ikke nemmere at betale på den måde for dem, der godt kan finde ud af det, siger Knud Lauridsen.

Han fortæller desuden, det kan været svært at lægge mærke til, at folk ikke scanner alle deres varer, når der er mange ude at handle. 

Svindlet flere gange

Det var ikke første gang, at de fem voksne, der tirsdag eftermiddag blev anholdt i Ringkøbing, havde besluttet ikke at betale for deres varer.

Også 23. september og 2. oktober i år viser overvågningskameraer, at tyvene også stjal produkter fra SuperBrugsen i Ringkøbing.

Sagen bliver nu efterforsket af Herning Lokalpoliti, og de oplyser, at det var de to tidligere episoder, der medførte, at de fem voksne nu blev anholdt.

- De blev opdaget ved, at nogle af de ansatte kunne huske dem fra tidligere, siger Bent Smedegaard fra Herning Lokalpoliti.

De anholdte skal ikke fremstilles i grundlovsforhør, men politiet efterforsker nu, hvor tyvene ellers har været på spil.