Emilie brækkede tåen - alligevel fejrer Arla 1000 dage uden fravær efter arbejdsulykker

Da Emilie Skovkær Madsen efter flere dages sygemelding kom tilbage på Arla i Troldhede, blev hun fyret.

Emilie Skovkær Madsen brækkede i april 2019 foden, da hun var på arbejde hos arla i Troldhede.
Emilie Skovkær Madsen brækkede i april 2019 foden, da hun var på arbejde hos arla i Troldhede.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

1000 dage uden fravær på grund af arbejdsskader blev 30. januar 2020 fejret på Arla i Troldhede. Men da Emilie Skovkær Madsen læste artiklen om fejringen, blev hun paf.

For da hun var på arbejde på netop Arla i Troldhede i april 2019, fik hun en elektrisk palleløfter ned over sin ene fod, så en knogle i foden brækkede, selvom hun bar sikkerhedssko. 

Men da Emilie Skovkær Madsen troede, hun skulle sygemeldes grundet en arbejdsskade, fik hun en anden melding.

- Jeg blev i første omgang bedt om at bruge mine egne optjente fridage. Og da jeg så vendte tilbage til jobbet efter fem dage, men var nødt til at gå tidligt hjem, så bad de om, at vi kunne skrive mine sygedage ind som influenza, så de ikke skulle skrive det ind som en arbejdsskade, fortæller hun om situationen.

Skaden blev meldt til forsikringsselskabet som en arbejdsskade, men det blev ikke meldt som den officielle grund til fraværet. Emilie Skovkær Madsen gik til tillidsrepræsentanten, men da hun ikke var medlem af en fagforening, kunne hun ikke få hjælp. 

I følge Emilie Skovkær Madsen har Arla anmeldt ulykken som en arbejdsskade. Men fordi, hendes sygedage efter ulykken ikke blev registreret som sygedage på grund af arbejdsskaden, så ændrer det ikke ved Arlas statistik og fejring af "1000 dage uden fravær på grund af arbejdsskader." 

Sådan så Emilie Skovkær Madsens fod ud, efter hun havde brækket den.
Sådan så Emilie Skovkær Madsens fod ud, efter hun havde brækket den.
Foto: Marc Killigren, TV MIDTVEST

Fyret efter sygemelding

Da Emilie Skovkær Madsen efter knap 14 dage med flere sygedage og fridage brugt derhjemme troede, hun skulle tilbage på sin arbejdsplads, tog hun fejl.

I stedet blev hun fyret.

Hun er med egne ord 100 procent sikker på, at fyringen skete på baggrund af arbejdsskaden.

Arla i Troldhede ønsker ikke at stille op til interview for at kommentere sagen, fordi der er tale om en personalesag.

I en mail til TV MIDTVEST skriver Arla, at de altid går op i deres medarbejderes sikkerhed, og at de hverken snyder med fravær eller registrering af arbejdsskader.

3F: Det er fuldstændig uacceptabelt

Den slags sager, hvor virksomheder pynter på arbejdsulykkesstatistikker, er desværre ikke noget nyt.

Det slår afdelingsformand for 3F i Ringkøbing-Skjern, Henning Boye, fast.

- Hvis vi kigger lidt tilbage, har vi oplevet, at vi fik nogle signaler omkring det ude fra arbejdspladserne. Men i de seneste år har det ikke været så udbredt som tidligere, fortæller han.

Men selvom det i de senere år altså ikke har været udbredt i lige så stor stil som tidligere, ændrer det ikke på det faktum, at det ikke er i orden, slår Henning Boye fast.

- Jeg synes, det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg synes, at de store virksomheder har et særligt ansvar for at gå forrest og lægge linjen med disse ting, slår afdelingsformanden fast.

2:13
I starten af det nye år kunne Arla Foods i Troldhede fejre 1.000 dage uden en arbejdsskade, der medførte fravær. Men det passer ikke ifølge Emilie Skovkær Madsen, der selv arbejde på mejeriet i foråret 2019.