Dansk Blindesamfund om Theos manglende syn: - Det er noget, vi meget, meget sjældent hører om

Dansk Blindesamfund kalder sagen med otte-årige Theo fra Spjald usædvanlig.

Otte-årige Theo fra Spjald er blind, men ingen ved hvorfor.
Otte-årige Theo fra Spjald er blind, men ingen ved hvorfor.
Foto: Jakob Fenger, TV MIDTVEST

For knap et år siden mistede otte-årige Theo fra Spjald synet på begge øjne, og siden da har hans mor Malene Vestergaard Andersen ledt efter årsagen til, hvorfor hendes søn nu er blind.

Undersøgelser hos læger, øjenspecialister og sygehusbesøg har nemlig ikke givet afklaring eller nogen klar diagnose på, hvad Theo fejler.

I følge Dansk Blindesamfund er det meget usædvanligt.

- Det er noget, vi meget, meget sjældent hører om. Når man bliver blind som barn eller som ung, så har det typisk at gøre med nogle genetiske faktorer eller nogle kendte sygdomme, som udvikler sig. Vi har før hørt om tilfælde, hvor man ikke kan pege på en årsag, men det er meget usædvanligt, fortæller Ask Løvbjerg Abildgaard, der er landsformand hos Dansk Blindesamfund.

Har brug for opbakning fra omgivelserne

Ifølge Dansk Blindesamfund findes der cirka 1.800 blinde og svagsynede børn og unge i Danmark. Heriblandt ser man, at én ud af 1.000 børn og unge får et varigt synshandicap på grund af medfødte fosterskader eller arvelige øjenlidelser.

Når det sker, bliver en helt familie påvirket, og derfor er det vigtigt, at omgivelserne viser forståelse for situationen. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Blindesamfund.

- At miste synet kan være utroligt angstprovokerende. Når det drejer sig om ens børn, så kan det også være forbundet med stor sorg, og derfor har man som familie brug for forståelse og en kæmpe opbakning til den nye livssituation, som man er havnet i, fortæller Ask Løvbjerg Abildgaard.

Vigtigt at møde andre i samme situation

Familien fra Spjald er nu i gang med at lave en indsamling på de sociale medier til en behandling i et trykkammer i Spanien, der måske kan hjælpe på Theos' syn. Det er ikke en behandling, som Dansk Blindesamfund kender til.

Ask Løvbjerg Abildgaard har dog et råd til familier, der skal forsøge at håndtere en barns manglende syn på den bedst mulige måde.

- Det er vigtigt, at man får mulighed for at møde andre i samme situation – både familier og børn, fordi man bliver bevidst om, at det kan lade sig gøre at få en hverdag til at fungere. Derudover skal man prøve at leve sin tilværelse så meget som muligt som før. Jeg klar over, at det er meget livsomvæltende, men man skal gøre det så meget, som man overhovedet kan, fortæller Ask Løvbjerg Abildgaard.