Blev kaldt hjernedød og løgner – hadbeskeder presser lokalpolitik

Personangreb og hadefulde beskeder gør det svært at få lokale borgere til at stille op i kommunalpolitik, mærker Socialdemokratiet i vestjysk kommune.

søren elbæk
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Hjernedød, landsbytosse, forræder og løgner.

Det er blot nogle få eksempler på, hvad viceborgmesteren i Ringkøbing-Skjern Kommune har måtte lægge ører til at blive kaldt i sin tid som kommunalpolitiker.

- Det er ikke den mest charmerende del af det at være politiker, siger Søren Elbæk (S).

Sidste år gjorde han det klart, at han til valget i 2025 ikke længere vil være at finde på stemmesedlen til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det har han ellers været i mere end et årti, og siden 2016 har han også været Socialdemokratiets borgmesterkandidat.

Det er ikke det grove sprogbrug, som borgere har udsat ham for, der har fået ham til at stoppe, men den hårde tone har gjort det svært at finde nogen, der vil overtage stafetten efter ham.

- Rigtig mange mennesker har svært ved at se sig selv i den der rolle som udskældt, siger Søren Elbæk (S).

Han oplevede selv sit værste stormvejr tilbage i 2017, da han var med til at gøre Venstremanden Hans Østergaard til borgmester.

- Det var meget dramatisk. Det var det på sociale medier, men det var det også med telefonopringninger. Folk råbte og skreg i telefonen. Men på sociale medier var der også meget svære personangreb fra mennesker, jeg kendte, siger han.

0:28
Hør Søren Elbæk fortælle om den personlige hetz, han oplevede efter kommunalvalget i 2017.

Socialdemokratiet i Ringkøbing-Skjern Kommune har på nuværende tidspunkt kun fem kandidater til næste kommunalvalg. Det er kun én mere, end de fire der sidder i byrådet i dag.

To af kandidaterne har dog meldt sig klar til at overtage Søren Elbæks rolle som socialdemokratisk borgmesterkandidat. Det er de nuværende byrådsmedlemmer Jens Jensen og Irene Lund Pedersen, der har rakt hænderne op, selvom det kan betyde flere hadbeskeder.

Irene Lund Pedersen og Jens Jensen, byrådsmedlemmer, Ringkøbing-Skjern Kommune
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

- Hvis jeg løber ind i nogle oplevelser, så ved jeg, at jeg har folk i mit bagland, som har prøvet det før, og som jeg kan kontakte for at få gode råd, siger Irene Lund Pedersen.

- De hadefulde beskeder, der kommer både på Messenger og Facebook, skal ikke ødelægge demokratiet, siger Jens Jensen.

Hvor går din grænse i det her?

- Min grænse går ved, hvis folk begynder at blande min familie ind i det, siger Jens Jensen.

- Det kan selvfølgelig blive voldsomt personligt, men det tror jeg godt, man kan snakke sig ud af, siger Irene Lund Pedersen.

Viceborgmester Søren Elbæk (S) håber, at borgere fremover vil tænke sig om en ekstra gang, når de viser deres utilfredshed med politikerne, så hans arvtager ikke bliver udsat for helt så hårdt et sprogbrug, som han selv har været.

- Usaglige debatindlæg på sociale medier flytter ingenting. Intet som helst. Hvorimod saglige sagtens kan flytte politikere. Også mig, siger han.

Det bliver onsdag afgjort, hvem der skal være den næste borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Ringkøbing-Skjern Kommune.