Bagere slår alarm: Næste generation bliver væk fra faget

I Hvide Sande har bageri indført forskellige hold for at komme rekrutteringsproblemerne til livs.

2:39
I fremtiden kan der blive længere mellem træstammer og kajkager, for det er blevet svært for bagermestre at finde lærlinge.
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

For mange er weekenden lig med friske rundstykker og måske en omgang wienerbrød, men i fremtiden kan det blive betragteligt sværere at få fyldt kaloriedepoterne med brød fra bageren. 

Flere midt- og vestjyske bagere oplever, at den unge generation ikke just i kø for at stå tidligt op og servicere de sultne midt- og vestjyder. Derfor har flere bagerier problemer med at rekruttere de lærlinge, der på sigt skal udgøre fremtidens svende og bagermestre. 

- Vi kan mærke, at der er mindre interesse, siger Jeppe Borggaard Jørgensen, der er bagermester hos Ejvinds Bageris afdeling i Hvide Sande.

Jeppe Borggaard Jørgensen er bagermester hos Ejvinds Bageri i Hvide Sande.
Jeppe Borggaard Jørgensen er bagermester hos Ejvinds Bageri i Hvide Sande.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Bagermesteren fortæller, at folkeskoleelever tidligere fik interesse for faget og sidenhen endte som lærlinge hos bageriet. 

- Der kommer bare færre, der søger ind som bagerlærling i dag, konstaterer han.

Spår store problemer

Også René Galsgaard, der lige nu er ved at renovere sit bageri i Holstebro, har oplevet udfordringer med at få personale og lærlinge.  

- Siden 2014 har vi haft fire lærlinge. Det har været svært, men muligt, siger han. 

René Galsgaard spår, at bagerbranchen går en svær fremtid i møde.
René Galsgaard spår, at bagerbranchen går en svær fremtid i møde.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Manglen på hænder var i efteråret så ekstrem, at René Galsgaard og hans kompagnon i en periode helt måtte lukke, da han ikke kunne få dækket flere sygemeldinger og opsigelser.

- Vi kommer til at se store problemer over de næste 5-10 år, som jeg har svært ved at se løsninger på, siger bagermesteren.

Halvdelen dropper ud

Tal fra Det Faglige Fælles Udvalg, der varetager alle aspekter af uddannelsen til bager, viser at halvdelen, af de godt 400 elever, der starter på bageruddannelsen ender med at droppe ud. 

Hos Uddannelsescenter Holstebro, der huser én af landets bager- og konditoruddannelse, oplever man også en faldende interesse for overhovedet at starte. 

- Vi kunne godt bruge flere elever, forklarer uddannelsesleder for fødevareuddannelserne, Lars Rønne Sørensen.

Skolen har blandt andet øget samarbejdet med folkeskolerne for at vise faget frem. 

- Man skal opleve, at det ikke bare fag, hvor man arbejder på dårlige tider, men et fag, hvor man har mulighed for at have et fritidsliv, siger uddannelseslederen. 

Ændrede arbejdstider virker

I Hvide Sande havde man tidligere problemer med at rekruttere nye bagersvende. Derfor introducerede man et nat- og dagshold, så bagerne kun i perioder skal ælte i de mørke timer. 

Samtidig skal bagerne nu kun arbejde hver tredje weekend i stedet for hver anden. 

- I år har vi fået uopfordrede ansøgninger ind fra bagersvende. Det er helt fantastisk. Man kan virkelig se, at tiltagene gør noget, siger Jeppe Borggaard Jørgensen. 

Han regner dog med, at manglen på bagere på sigt bliver et problem, da uddannelserne oplever få ansøgere. 

Derfor forestiller Jeppe Borggaard Jørgensen, at fremtidens bagere vil skrue ned for udvalget, mens flere maskiner og udenlandske arbejdskraft vil komme i spil. 

- Vi må agere i det nye marked, hvis der kommer færre bagere, konstaterer han og peger samtidig på, at flere erhvervsuddannelser oplever færre ansøgere.