Asbestholdige tagplader: Ny plan på vej

Et nyt samarbejde skal gøre det lettere at komme af med og genanvende asbestholdige tagplader.

Det er tagplader som disse, der er dyre at komme af med.
Det er tagplader som disse, der er dyre at komme af med.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Det kan blive en dyr omgang, hvis du skal af med asbestholdige tagplader. Det koster intet mindre end 1.000 kroner pr. tons, da de skal deponeres som farligt affald.

Snart kan der dog være en ny handlingsplan på vej, som skal gøre det lettere at komme af med tagpladerne på en miljørigtig måde.

I et brev til det tværkommunale affaldsselskab AFLD, som TV MIDTVEST har fået aktindsigt i, skriver miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, at han vil bede Miljøstyrelsen om at igangsætte et samarbejde for at få afdækket problemstillingerne.

Ser frem til samarbejdet

AFLD henvendte sig selv til ministeren, da selskabet peger på, at pris og regler på asbest-området er modstridende. De er derfor glade for, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen er lydhør over for problemet.

- Vi ser frem til henvendelsen fra Miljøstyrelsen. Vi deltager gerne i det samarbejde, der bliver lagt op til. Hvis man kan få en national håndteringsvejledning for asbest- og ikke asbestholdige tagplader, vil det være en fordel for alle parter, siger Poul Kristensen, der er direktør i affaldsselskabet.

Målet med samarbejdet er finde en måde at genanvende tagpladerne med de farlige affaldsstoffer på en sikker måde. Foruden Miljøstyrelsen og AFLD vil Esben Lunde Larsen også inddrage flere kommuner og tagpladeproducenter i samarbejdet.

Deponere så lidt som muligt

Som det er nu er får staten 475 kroner ud af de 1.000 kroner det koster, at komme af med et ton asbestholdige tagplader.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har formanden for teknik- og miljøudvalget også tidligere været ude med hård kritik af den nuværende praksis.

- Det er hul i hovedet, at give så mange penge for at dumpe det i et hul. Vi har ikke for mange steder til den slags affald, og skal helst deponere så lidt som muligt, sagde Ole Kamp, Venstre, til TV MIDTVEST d. 18/10-17. 

2:02
Vi besøgte d. 18/10-17 Knud Peder Nielsen fra stadil, som ligger inde med 25-30 tons asbesttag, fordi det er for dyrt at komme af med.