Landmand om asbestregler: Latterlige og uforståelige

Udvalgsformand kalder det hul i hovedet at asbesttagplader skal deponeres

Landmand Knud Peder Nielsen opbevarer mellem 25 og 30 tons asbest ved sin ejendom i Stadil, fordi det i øjeblikket er for dyrt at komme af med de gamle tagplader.
Landmand Knud Peder Nielsen opbevarer mellem 25 og 30 tons asbest ved sin ejendom i Stadil, fordi det i øjeblikket er for dyrt at komme af med de gamle tagplader.

Det er voldsomt dyrt at komme af med tagplader, der indeholder asbest. Et faktum, der har fået landmand Knud Peder Nielsen til at opbevare imellem 25 og 30 tons tagplader i et læhegn ved sin ejendom i Stadil.

Tagpladerne blev pillet af en bygning i begyndelsen af året. Og det vil koste Knud Peder Nielsen 1.000 kroner pr. tons af komme af med pladerne, fordi de skal deponeres som farligt affald. 

- Jeg synes det er latterligt, og meget lidt forståeligt. Det er jo en form for skjult skat, som staten her opkræver, mener landmanden fra Stadil.

Skjult skat

Han henviser i den forbindelse til beløbet på 475 kroner, som staten får af de 1.000 kroner det koster, hver gang et tons asbestholdige plader bliver afleveret til deponi.

Og netop kritikken fra Knud Peder Nielsen er et yderst velkendt tema i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

- Det er hul i hovedet, at give så mange penge for at dumpe det i et hul. Vi har ikke for mange steder til den slags affald, og skal helst deponere så lidt som muligt, siger formanden for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Ole Kamp, (Venstre). 

Udvalgsformanden så hellere, at de asbestholdige materialer blev genanvendt på den bedst mulige måde. 

Det tværkommunale affaldsselskab AFLD har netop, i samme spørgsmål, sendt et brev til miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen.

Selskabet peger på, at pris og regler på asbest-området er modstridende. 

Afgift virker modsat

- Når det handler om asbest, skal alt i dag deponeres. Derfor kommer de høje afgifter til at virke lidt modsat. Omkostningerne til deponering er nemlig medvirkende til, at man ikke helt får deponeret de mængder, der burde skaffes af vejen, siger direktøren for AFLD, Poul Kristensen.

For Knud Peder Nielsen fra Stadil, handler det ikke om at fralægge sig ansvaret for, at de asbestholdige plader bliver deponeret, tværtimod.

- Det vil jeg også gerne sørge for ved, at jeg vil transportere dem fra min ejendom til en offentlig plads. Men jeg synes ikke det er rimeligt, at vi skal betale så mange penge for det, siger han.

Nu håber landmanden på, at reglerne før eller siden bliver lavet om.

- Hvis man venter længe nok, så er det altid fornuften der sejrer. Det plejer den at gøre. Så jeg lader mine plader ligge lidt endnu, siger Knud Peder Nielsen til TV MIDTVEST.

2:02