Frustreret lokalbetjent om arbejdspresset i politiet: Politikerne skal vågne op og gøre noget

Lokalpolitiet i Ringkøbing tæller nu kun 20 betjente, fordi to kollegaer er sendt til opgaver på Kærshovedgård. Tilllidsmand Jens Erik Damgaard skriger på flere ressourcer.

Tillidsmand hos Lokalpolitiet i Ringkøbing, Jens Erik Damgaard, vil have politikerne til at tage ansvar for det øgede arbejdspres, de politiske stramninger på Kærshovedgård har affødt i hele politikredsen. Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

- Politikerne skal vågne op og gøre noget. Der er ingen grund til store undersøgelser af forholdene. Det her er så akut et behov, og vi har brug for alle de folk, vi kan få.

Sådan lyder det i dag fra Jens Erik Damgaard, der er tillidsmand hos lokalpolitiet i Ringkøbing. Han reagerer på det stigende arbejdspres, som både han og hans kollegaer i hele den midt- og vestjyske politikreds oplever lige nu.

Ny stramning af udlændingeloven

Fra den 1. juni 2019 skal man som beboer på Kærshovedgård varetægtsfængsles, såfremt man overtræder opholds-, melde- eller underretningspligten seks gange. Før skulle der 151 overtrædelser til, før det ville føre til varetægtsfængsling. Dette gælder dog kun kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold.

Hele ugen har vi her på TV MIDTVEST afdækket, hvad nye stramninger i udlændingeloven har betydet for den midt- og vestjyske landsdel. Hos Midt- og Vestjyllands politi har det givet travlhed, hos anklagemyndigheden forventer man en tidobling i antallet af varetægtsfængslinger, og i Kriminalforsorgen har det givet massive pladsproblemer i arresthusene.

Politikerne skal vågne op og gøre noget

Jens Erik Damgaard, tillidsmand, Lokalpolitiet Ringkøbing

Nede på et minimum

Og også på den lille politistation i Ringkøbing har de mærket de stigende antal opgaver i politikredsen.

- Vi har to betjente, der er flyttet ud til Kærshovedgård. De er fast derude og må ikke hjælpe hos os. Vi vil jo gerne hjælpe rundt omkring, men det kræver, at der er nogle folk at tage af. Og der er vi altså ved at være nede på absolut minimum af, hvad vi kan drive en politistation for, fortæller Jens Erik Damgaard i dag til TV MIDTVEST.

04:06

Retssystemet er presset på grund af nye regler på udlændingeområdet. 

Luk video

Hos Lokalpolitiet i Ringkøbing undrer tillidsmand Jens Erik Damgaard sig derfor over, at der ikke er blevet tilført flere ressourcer til den midt- og vestjyske politikreds, når kredsen med de nye stramninger er blevet pålagt ekstra arbejde.

Vi dækker altså et område med 57.000 indbyggere og i sommerhalvåret en tidobling af det. Vi synes, det er paradoksalt, at vi er tyve til at dække den del, når der er 30 ude på Kærshovedgård, hvor der måske bor 150 mennesker

Jens Erik Damgaard, tillidsmand, Lokalpolitiet Ringkøbing

- Vi har jo en professionel stolthed, som de fleste har i deres job, og der må jo være et minimum for, hvad man bør gøre, og det kan vi i hvert fald ikke opfylde nu. Det gør lidt ondt, at man ikke kan forfølge nogle ting, som man burde få opklaret, fortæller Jens Erik Damgaard.

Alle ressourcer tæller

Claus Hilborg, der er chefpolitiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, understreger, at befolkningen ikke har noget at frygte. Selv med de politifolk, der bliver afgivet til Kærshovedgård, vil borgerne fortsat modtage en politibetjening på niveau med den, som andre politikredse tilbyder - ligesom borgerne i Midt- og Vestjylland fortsat vil bo i en landsdel med lav kriminalitet sammenlignet med Danmark som helhed.

Jens Erik Damgaard og hans kollegaer er alle tjenestemænd. De løser altså de opgaver, der bliver dem pålagt af staten. Siden en stramning af udlændingeloven 1. juni har Midt- og Vestjyllands Politi oplevet et øget arbejdspres. Alene indenfor de seneste tre måneder har de regler for opholds, melde- og underretningspligten for beboere på Kærshovedgård betydet 100 varetægtsfængsler.

Midt- og Vestjyllands Politis arbejde med Kærshovedgård

*Anklagemyndigheden hos Midt- og Vestjyllands Politi har cirka 60 medarbejdere ansat. 8 af dem arbejder udelukkende med Udrejsecenter Kærshovedgård. Det omfatter 5 jurister og 3 administrative medarbejdere.

 

*Fra årsskiftet og frem til den 31. maj 2019 havde Midt- og Vestjyllands politi 45 grundlovsforhør og varetægtsfængslinger af beboere fra Kærshovedgård. I perioden fra den 1. juni og frem til den 20.september har der været 95 varetægtsfængslinger. 

 

*Midt- og Vestjyllands Politi regnede før lovændringen den 1. juni med at varetægtsfængsle cirka 45 beboere fra Kærshovedgård om året for overtrædelse af deres melde-, opholds- og underretningspligt. Sammenlagt med de øvrige politimæssige opgaver på Kærshovedgård svarer det til cirka 32 årsværk fordelt på politi, kontorpersonale og jurister.

 

*Efter lovændringen bruger Midt- og Vestjyllands Politi 48 årværk på Kærshovedgård. 

 

*I alt forventer Midt- og Vestjyllands Politi at skulle varetægtsfængsle op mod 900 personer årligt mod tidligere 400 personer. 

 

Kilde: Midt- og Vestjyllands Politi

Se mere

- Det er en politisk beslutning, og den kan man mene om, hvad man vil. Men i de her tider, hvor vi er så få politifolk, hvor vi er skåret helt ned, der tæller alle ressourcer, siger Jens Erik Damgaard.

Lokalpolitiet i Ringkøbing dækker hele Ringkøbing-Skjern Kommune, der er Danmarks største kommune geografisk.

Man tager fra toppen – det akutte – og resten, det får lov at ligge. Det er vigtigt, at befolkningen ved, at sådan er vilkårene i dag

Jens Erik Damgaard, tillidsmand, Lokalpolitiet Ringkøbing

- Vi dækker altså et område med 57.000 indbyggere og i sommerhalvåret en tidobling af det. Vi synes, det er paradoksalt, at vi er tyve til at dække den del, når der er 30 ude på Kærshovedgård, hvor der måske bor 150 mennesker.

Ifølge Jens Erik Damgaard er tyve betjente alt for få mand til at løse alle de opgaver. 

- Det akutte, det er der rimelig styr på. Men alt opfølgningsarbejde og de sager, der kræver ekstra efterforskning, det ryger i baggrunden. Man tager fra toppen – det akutte – og resten, det får lov at ligge. Det er vigtigt, at befolkningen ved, at sådan er vilkårene i dag, slutter han.

Udover at være tillidsmand for politiet i Ringkøbing er Jens Erik Damgaard også byrådspolitiker for Kristendemokraterne i Ringkøbing-Skjern Kommune.