K-spidskandidat i regionsrådsdebat: Lægesekretærer skal lave sygeplejerskearbejde

Sygeplejersker, der løber for stærkt, og et dansk hospitalsvæsen under pres var nogle af de vigtigste emner til TV MIDTVESTs Pop Up Valg fra Region Midtjylland.

1:15:12
Vi sætter fokus på Region Midtjylland, når vi inviterer regionale politikere til debatprogrammet Pop Up Valg på det endnu uåbnede Regionshospitalet Gødstrup. I dette program zoomer vi ind på de store emner ved regionsrådsvalget.

Overarbejde er blevet et hverdagsfænomen for sygeplejerskerne i Region Midtjylland. 

Over det seneste år er der kommet flere patienter på sygehusene, men der er ikke hænder nok til at passe og pleje de syge. 

Fra mange af regionens sygeplejersker lyder i denne tid et nødråb.

Presset på sygeplejerskerne og sundhedsvæsnet generelt var da også et af de helt centrale temaer til TV MIDTVESTs Pop Up Valg med spidskandidaterne, der stiller op til regionalvalget i Region Midtjylland.

På bordet kom der forskellige bud på, hvordan regionen kan blive bedre til at håndtere det stigende pres på sundhedspersonalet i en tid præget af coronavirus.

- Det er klart, der er kommet flere akutte patienter. Det så vi allerede før pandemien, og i kølvandet på pandemien kommer der endnu flere akutte patienter, lød det fra Stine Damborg, der stiller op til regionsrådsvalget for Det Konservative Folkeparti.

Hendes budskab var, at Region Midtjylland er nødt til at se på, hvad det er for nogle opgaver, sygeplejerskerne løser i dag, og hvad de skal løse i morgen for at have tid til kerneopgaven. 

- Er der nogle administrative opgaver, som lægesekretærer kan dække? Kan ergoterapeuter eller fysioterapeuter tage over på nogle af opgaverne, som i bund og grund er til gavn for patientens samlede forløb, sagde den konservative kandidat.

Der må altså være nogle andre faggrupper, som kan løse opgaverne for en sygeplejerske.

Stine Damborg mener, at man skal overveje, om andre faggrupper kan tage vagter for sygeplejerskerne for at løse nogle af problemerne med et presset sundhedsvæsen.
Stine Damborg mener, at man skal overveje, om andre faggrupper kan tage vagter for sygeplejerskerne for at løse nogle af problemerne med et presset sundhedsvæsen.
Foto: TV MIDTVEST

Og den ide kunne også Hanne Roed fra Radikale Venstre støtte op om.

- Jeg mener klart, at vi skal kigge på, om andre faggrupper kan gå ind og afløse sygeplejerskerne, så sygeplejerskerne kan tage sig af de mere komplicerede sygeplejeopgaver, sagde Hanne Roed.

Hun pointerede, at det med den løsning vil blive en helt ny arbejdsgang, så det er ikke noget, man kan gøre med et snuptag. 

Personale råber op i magtesløshed

Hos Kristendemokraterne var spidskandidat Marianne Karlsmose heller ikke afvisende overfor forslaget fra Konservative.

- Der er nogle ting, som andre faggrupper kan i forhold til administrative ting, sagde hun.

Men selvom der er nogle håndtag at trykke på, så understregede hun, at regionsrådet skal blive bedre til at lytte til sundhedspersonalet - herunder sygeplejerskerne.

- Der er så meget vrede og bitterhed derude, og det er vi nødt til at anerkende og få en kickstart på den snak, sagde Marianne Karlsmose (KD).

Løsningen kræver ifølge hende også bedre løn og arbejdsvilkår til sygeplejerskerne - og i sidste ende at regionen bliver sat mere fri og får nogle flere "økonomiske muskler".

Men beslutningen om flere penge til regionen ligger hos politikerne på Christiansborg - og ikke hos regionsrådspolitikerne. 

Enhedslistens spidskandidat var enig i, at løsningen på problemerne med et presset sygehusvæsen snarere er landspolitisk end regional.

- Det her er jo et midtjysk problem, men det er også et landsproblem, så når det her skal løses, så skal man have Christiansborg i tale. Vi bliver nødt til at banke dem op derovre, fordi de økonomiske rammer vi har, kan ikke løse det, sagde Else Kayser fra Enhedslisten, der i øvrigt selv er uddannet sygeplejerske og tidligere har været kredsformand i Dansk Sygeplejeråd.

Else Kayser stiller op for Enhedslisten i Region Midtjylland.
Else Kayser stiller op for Enhedslisten i Region Midtjylland.
Foto: TV MIDTVEST

Kühnau: Helt uholdbart

Nuværende regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der igen stiller op til posten, pegede på, at det danske sundhedsvæsen trods omstændighederne har klaret pandemien ret godt.

Men lige nu er det en helt ekstraordinær situation, efter restriktionerne er blevet fjernet. Han fremhævede, at der er 15-20 procent flere akutte patienter på sygehusene end normalt. Desuden kommer der flere og flere ældre borgere i samfundet.

- Jeg har været med i nogle år nu, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er klart, når der er så mange mennesker, der er syge, så presser det også et meget velfungerende sundhedsvæsen, sagde Anders Kühnau i debatten.

Kan regionen være sig selv bekendt?

- Det er helt uholdbart, at vores personale bliver presset så meget, som det gør nu. Og derfor skal vi også have en langsigtet plan for, hvordan vi skal komme ud af den her udfordring med arbejdskraftmangel. Og den er der ikke nogen, der har knækket koden på endnu, sagde Anders Kühnau.

For ham at se handler løsningen både om at inddrage andre medarbejdergrupper og forebygge indlæggelserne i samarbejde med kommunen.

Anders Kühnau (S) og Anders G. Christensen (V) kæmper begge for at få den samme post som regionsrådsformand i Region Midtjylland.
Anders Kühnau (S) og Anders G. Christensen (V) kæmper begge for at få den samme post som regionsrådsformand i Region Midtjylland.
Foto: TV MIDTVEST

30 millioner til fastholdelse

Spørger man hans modkandidat til formandsposten Anders G. Christensen fra Venstre, så skal man både tænke lang- og kortsigtet for at løse den akutte mangel på hænder på sygehusene.

- Vi foreslår, at vi fra budgetposten, der hedder "til ubalancer" sætter 30 millioner i spil til at bruge de steder, hvor det er allermest presset, sagde han.

Det kunne eksempelvis være til et fastholdelsestillæg til sygeplejerskerne, så flere får lyst til at blive i jobbet frem for at søge mod det private. 

- Det, må sygehusledelserne i samarbejde med Dansk Sygeplejeråd finde ud af, hvor er, indtil lønstrukturkomitéen kommer med deres redegørelse i maj måned, sagde Anders G. Christensen.

Lønstrukturkomiteen skal blandt andet se på strukturerne for løn i den offentlige sektor og konsekvenserne af at ændre dem. 

Regionsrådsvalget bliver afholdt 16. november.