Venstres bagland har ikke glemt balladen sidste år: - Det var syret

Tre højtstående medlemmer af Venstres hovedbestyrelse fortæller om tiden sidste år, da Kristian Jensen måtte gå af som næstformand.

Det er et år siden, at Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Jensen (V) mere eller mindre blev tvunget til at forlade deres poster af Venstres bagland. Efter flere ugers intern uro blev det på Venstres hovedbestyrelsesmøde den 31. august 2019 besluttet, at den forhenværende formand og næstformand skulle træde af.

quoteDet var et helt forfærdeligt møde. Det er nok det værste møde, jeg nogensinde har deltaget i i mit liv.

Kenn Risbjerg Christensen, medlem af Venstres Forretningsudvalg

Det var kulminationen efter længere tids pres på magthaverne i  Venstre fra partiets bagland. TV MIDTVEST har i dag mødt tre Venstre-figurer, der sidste år spillede en stor rolle i afskedigelsen af Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen. 

Når de kigger tilbage på den 31. august 2019, står dagen stadig helt klar i hukommelsen, men ikke fordi det var en glædens dag.

- Det var et helt forfærdeligt møde. Det er nok det værste møde, jeg nogensinde har deltaget i i mit liv. Det var både fysisk og psykisk særdeles ubehageligt at være med til, siger Kenn Risbjerg Christensen, der er medlem af Venstres Forretningsudvalg.

- Det var jo yderst kaotisk, og det blev for os, der var til stede, en dag, vi aldrig kommer til at glemme. Det var vemodigt, og der var virkelig dårlig stemning, fortæller Mariane Bredal, der er medlem af Venstres hovedbestyrelse.

I flere måneder var der uro i partiet med både valgkamp og sidenhen formandskamp. Det trak tænder ud for baglandet, der følte sig nødsaget til at skride ind og rense ud i toppen.

- Da vi kommer hen på den anden side af sommerferien sidste år, tror jeg, at vi når point of no return. Der ved vi alle sammen, at der er nødt til at blive gjort noget. Vi var bragt så langt ud til kanten, at vi gjorde det nødvendige, siger Marianne Bredal.

Fiskeopkøberen der væltede formanden

Jens Nicolai Vejlgaard bor i Hvide Sande, går i træsko og arbejder som fiskeopkøber. Det er ikke umiddelbart en profil, der begår i sig toppen af et politisk parti. Ikke desto mindre er fiskeopkøberen fra Hvide Sande en mand, der har noget at sige i Venstre, når det gælder store beslutninger.

Man skal ikke tage fejl af den 48-årige vestjyde, der også er formand for Venstre i Region Midtjylland. Fra denne post står han i spidsen for næsten 10.000 Venstre-medlemmer, og når han siger noget, så lytter ikke bare baglandet men også toppen af partiet.

Jens Nicolai Vejlgaard var manden, der den 27. august sidste år sagde de berømte ord på vegne af baglandet, der skulle vise sig at være enden for Kristian Jensen og Lars Løkke Rasmussen.

- Der har været meget tumult i Venstre, og derfor er der også nødt til at være nogle voksne i lokalet, som siger: 'Kære børn, nu er vi nødt til at skal have ryddet op i hjørnerne. Det kan godt være, at tingene ikke lige skal stå, som de plejer, men det er vigtigt, at vi får ryddet op. Og vi elsker jer børn alligevel, selv om I skal rydde op,' lød det fra Jens Nicolai Vejlgaard overfor TV MIDTVEST.

Fire dage efter udtalelsen havde den tidligere formand og næstformand begge forladt deres poster.

En tydeligt rørt Kristian Jensen mødte TV MIDTVEST den 31. august 2019. Han fortrød, at han nogensinde havde sagt, at han ville være statsminister, lød det

Jens Nicolai Vejlgaard glemmer heller aldrig de skæbnesvangre dage, der fandt sted for et år siden.

- Det er nok moderne at sige, at det var syret, men sådan var det. Det er noget, jeg vil fortælle mine børnebørn om, når jeg bliver 100 år og noget, man aldrig kommer til at glemme, fortæller formanden for Venstre i Region Midtjylland.

Turbulensen i partiet Venstre skabte episoder, som Jens Nicolai Vejlgaard aldrig havde forestillet sig han skulle se i politk.

- Der skete ting, som man ikke kunne forudse. Der var folk, der rendte ud af en dør, og der var andre, som blev halvt grådkvalt over det. Det var ting, man ikke kunne forudse, da man stod op om morgenen den 31. august 2019, erindrer fiskeopkøberen fra Hvide sande.

En hård men vigtig beslutning

I løbet af det sidste år er de tre Venstre-medlemmer kun blevet bekræftet i, at det var det rigtige at gøre, da man skilte sig af med Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen som formand og næstformand.  

quoteDet skulle jo gøres, og hvor Kristian Jensen forstod det og respekterede det, så havde Lars Løkke Rasmussen rigtig svært ved det.

Kenn Risbjerg Christensen, medlem af Venstres Forretningsudvalg

- Vi var blevet bragt i en situation, hvor det var personligheder, der stod før partiet og baglandet, og det var vi nødt til at få gjort noget ved. Vi skal ikke acceptere, at noget som helst individ står foran fællesskabet i vores parti, siger Marianne Bredal, der er medlem af Venstres hovedbestyrelse.

- Det var et nødvendigt forløb, som vi måtte igennem. Der havde været så meget uro, og det var ikke kønt og ikke retfærdigt, men det var nødvendigt for at få ro i partiet, fortæller Jens Nicolai Vejlgaard.

Da Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen gik af som henholdsvis formand og næstformand, havde de begge siddet på deres poster i 10 år. I denne periode havde Lars Løkke Rasmussen siddet som statsminister to gange, mens Kristian Jensen havde været både udenrigsminister og skatteminister. Af den grund ser de tre medlemmer af Venstre heller ikke skævt til de tidligere top-politikere.

- Vi gav jo nok lang snor, og det gjorde vi, fordi vi havde to af danmarkshistoriens dygtigste politikere bag roret i Venstre - og derfor gav vi nok også for lang snor, siger medlemmet af Venstres Forretningsudvalg Kenn Risbjerg Christensen.

- Om det var Kristian eller Lars, så har de gjort et kæmpe, kæmpe stykke arbejde for vores parti, så set i det lys var det på ingen måde retfærdigt, fortæller formanden for Venstre i Region Midtjylland, Jens Nicolai Vejlgaard.

Fælles for alle tre Venstre-medlemmer er, at ingen af dem fortryder det, der skete i slutningen af august sidste år. Men alligevel skete det på en måde, som ingen parter i sagen havde ønsket. 

- Det skulle jo gøres, og hvor Kristian Jensen forstod det og respekterede det, så havde Lars Løkke Rasmussen rigtig svært ved det. Derfor endte det også på en meget, meget brutal måde, og det er jeg faktisk rigtig ked af i dag, siger Kenn Risbjerg Christensen.

Den nuværende formand er Jakob Ellemann-Jensen (V), og de tre medlemmer af partiet siger alle, at han har deres fulde opbakning.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Politik.