Slut med pinlige besøg hos lægen: I fremtiden kan unge teste sig selv for klamydia

Corona har trænet os i at teste os selv. Nu ser Region Midtjylland på muligheden for, at unge kan bestille en gratis selvtest for gonorré og klamydia.

2:29
3.g'erne på Holstebro Gymnasium er klar til at tage imod en gratis hjemmetest.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Hvor du før skullet forbi lægen og lade dig teste, kan du muligvis selv klare skærene i fremtiden.

Danske Regioner har i samarbejde med Sex & Samfund taget initiativ til at etablere et gratis tilbud i regionerne om hjemmetest for klamydia og gonorré for unge i alderen 15-29 år.

Mandag har hospitalsudvalget i Region Midtjylland behandlet forslaget, som er indstillet til godkendelse.

- Det, synes jeg, er en rigtig god idé. Vi ved, at det er langt fra alle, som har haft sex uden at bruge kondom, eller hvor det er gået i stykker, som lader sig teste, siger Lone Kjær Hein, der er sundhedsplejerske, leder af kondomeriet i Holstebro og desuden medlem af byrådet i Holstebro Kommune for Radikale Venstre. 

Målet er at få flere smittede hurtigere i behandling, så færre vil opleve alvorlige konsekvenser af klamydia og gonorré, heriblandt infertilitet.

En rigtig god idé, lyder det fra 3.g’erne på Holstebro Gymnasium og HF.

- Det virker virkelig smart. Måske også en måde at få folk til at turde lidt mere, fordi klamydia er sådan lidt tabubelagt specielt blandt unge. At det kan gå uden om lægen, så man ikke behøver ringe ned. Så bliver det lidt mindre kompliceret, lyder det fra eleven Karen Søllingwraae Fjord. 

Lone Kjær Hein tror på, at mere oplysning sammen med hjemmetest vil ændrer på det store mørketal for klamydia.
Lone Kjær Hein tror på, at mere oplysning sammen med hjemmetest vil ændrer på det store mørketal for klamydia.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Et stort mørketal 

Antallet af laboratoriepåviste klamydiatilfælde i Danmark er mellem 2012 og 2020 steget med 8296 tilfælde. 

I 2020 var der 34.681 tilfælde. Heraf udgjorde de 15-29-årige 85 procent, skriver Region Midtjylland. 

Det reelle antal smittede er ukendt, men det formodes, at der er et højt mørketal. 

- Jeg tror, det skyldes manglende viden. Hvis man får mere seksualundervisning - ikke kun i de ældste klasser i folkeskolen, men også når man kommer på ungdomsuddannelserne, hvor de fleste begynder at være seksuelt aktive, lyder vurderingen fra sundhedsplejerske Lone Kjær Hein.

Derfor tror hun også på, at en hjemmetest vil kunne give en større tryghed, og derved få flere unge til at lade sig teste. 

Det samme tror eleverne, som allerede har stort kendskab til hjemmetest fra tiden med corona.

- Så tog man en hjemmetest, og så kunne man gå til testcentrene bagefter og blive tjekket, om det var rigtigt. Så jeg tror, det vil have samme indflydelse, siger Magnus Juhl Hansen fra Holstebro Gymnasium og HF.

Udgiften for Region Midtjylland forventes at ligge på cirka 2,2 millioner kroner i alt for perioden 2022-2025 og vil indgå i prioriteringen i forbindelse med budgetlægningen for 2023, fremgår det af Region Midtjyllands hjemmeside.