Regionen på top ti i arkæologi

Kulturarvsstyrelsen har kåret årets mest betydningsfulde fund.

071010_2Hammerum001_0.jpg

I 2010 dukkede alt fra vikingeguldringe til en kirke med 1200 grave op af den danske muld. Og det midt- og vestjyske er ikke bagud, når det handler om at grave skjulte skatte frem. Kulturarvsstyrelsen har i år kåret fund i Ørre, Løgstrup og Hammerum til at være blandt de ti aller mest betydningsfulde arkæologiske fund.

Jernalderfund set fra luften i Ørre

I Ørre var det ikke skovle, men flyvemaskiner, der afslørede kulturarven - ved hjælp af luftarkæologi fandt Holstebro Museum i juli tydelige spor efter seks til syv huse, der har været bygget op omkring en vej. Kulturarvsstyrelsen fastslår at denne slags bystruktur er usædvanlig og formodes at være fra den ældre jernalder. At fundet er gjort ved hjælp af billeder fra luften er en stor succes, mener Kulturarvsstyrelsens direktør, Steen Hvass.

- Desto flere oplysninger vi kan få uden at skulle grave i det, desto bedre er det. Så kan vi gemme det til senere generationer, der måske vil udvikle nye og bedre metoder, fortæller Steen Hvass til Ritzau.

Bronzealder i Løgstrup

Viborg Museum kom med i top ti over vigtige fund med opdagelsen af to sjældne gårde fra den yngre bronzealder. Det var bronzestøbere, der har boet i gårdene, som er blevet fundet ved Løgstrup. Museumsfolkene har nemlig både fundet affaldsprodukter fra bronzestøbning samt rester fra ovne og en brønd.

Lille kvinde - stort fund

I Hammerum så en 2000 år gammel kvinde dagens lys i 2010. Hun var blot halvanden meter høj og var blandt andet blevet begravet med en flot kjole med flerfarvet bånd og et stribet sjal. Det lykkedes Herning Museum at analysere og konservere den lille kvinde, som betegnes som et af de aller mest betydningsfulde gravfund i Danmark.

 

Her fortæller Lis Helles Olesen mere om fundet ved Ørre.

1:13