Regionen bad om hjælp: 750 står klar til at hjælpe med vacciner

Coronavaccinen er lige om hjørnet, og jo hurtigere den bliver taget i brug, des hurtigere kan vi slipper af med virussen. Men det kræver mange hænder, og derfor har Region Midtjylland bedt om hjælp.

Anders Kühnau (S) er meget glad for, at så mange med sundhedsfaglig baggrund vil hjælpe til med at få vaccineret borgerne, så vaccinen er klar.
Anders Kühnau (S) er meget glad for, at så mange med sundhedsfaglig baggrund vil hjælpe til med at få vaccineret borgerne, så vaccinen er klar.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Det er endnu usikkert, hvornår coronavaccinen endelig er tilgængelig i Danmark, men det er lige om hjørnet. Og når det sker, skal det helst gå stærkt, så vi kan få den normale hverdag tilbage.

Men det kræver en del sundhedspersonale at vaccinere så mange borgere, og derfor har Region Midtjylland på deres facebookside bedt om hjælp – og fået svar.

- Der er omkring 750 med en relevant baggrund, der allerede har meldt sig. Så det er godt. Det er rigtig, rigtig godt, siger Anders Kühnau (S), der er regionsrådsformand i Region Midtjylland.

Hvis man i forvejen er en af dem, der ikke er så vilde med nåle, kan det godt lyde ekstra utrygt at få vaccinen af en, der har meldt sig på Facebook.

Men det er der ingen grund til, for i opslaget på Facebook skriver Region Midtjylland nemlig også, at man skal have en sundhedsfaglig uddannelse – eller i hvert fald næsten være færdig med en, og hjælperne får en overenskomstmæssig løn.

- Det kan være læger, sygeplejersker og andet, som har meldt sig. Det er enormt positivt, at så mange har meldt sig til den her opgave, og det er enormt positivt, at vi oplever det samfundssind, siger regionsrådsformanden til TV MIDTVEST.

Det er dog ikke kun hjælperne fra Facebook, der skal løfte opgave. De praktiserende læger får nemlig rigtig travlt, for de skal løfte en stor del af opgaven, når først vaccinen lander.

- Vi står klar. Vi har cirka 400 læger på listen og 60 i standby i Region Midtjylland, så i det øjeblik, hvor vaccinerne er klar og det kører, så står vi klar, siger Henrik Idriss Kise, der er praktiserende læge i Sorring og formand for Praktiserende Lægers Organisation, også kaldet PLO.

Men selvom 400 læger er mange, så er opgaven stadig for stor til, at de kan løse den selv, og derfor er PLO-formanden glad for, at så mange har meldt sig til at hjælpe.

- Jeg synes, det er et fantastisk sammenhold, at så mange forskellige faggrupper byder ind og tilbyder at hjælpe. Det kan vi kun blive glad for, siger Henrik Idriss Kise til TV MIDTVEST.

Regionsrådsformanden kan ikke sætte et tal på, hvor mange vacciner, Region Midtjylland får i første omgang, men forventningen er, at der bliver nok til at dække de mest udsatte borgere ind.

- De første bliver plejehjemsbeboerne og de ansatte på plejehjem og i sundhedssektoren i øvrigt. Derefter følger dem, der på anden måde er sårbare. Det kan være kronisk syge, siger Anders Kühnau (S).

Selvom der ikke kan meldes en dato ud for vaccinerne, så er regionen ved at forberede sig på at give den en skalle med indsprøjtningerne – det kan nemlig blive meget snart.

- Vi regner med, at det bliver omkring jul – måske allerede juleaftensdag – at vi forhåbentlig får vaccinerne til Danmark, og i det øjeblik, det rammer Region Midtjylland, så går vi i gang med at vaccinere borgerne, siger regionsrådsformanden.

Når vaccinen er i danske hænder, er det planen at oprette vaccinationscentre i de byer, hvor der i øjeblikket er testcentre.