Prostata-kræft i Region Midtjylland: Patienter får ikke den bedste diagnostik

Hvis der er mistanke om prostatakræft, er der nogle steder i landet, hvor alle patienter bliver tilbudt MR-skanning. Sådan er det ikke i Region Midtjylland.

Region Midtjylland er den region i Danmark, der halter længst bagefter de nationale guidelines.
Region Midtjylland er den region i Danmark, der halter længst bagefter de nationale guidelines.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hvis der er mistanke om, at man har prostatakræft, så får man tilbudt en MR-skanning, for at der kan blive stillet en præcis diagnose.

Men det kommer an på, hvor i landet du bor.

Det gælder for eksempel for dem, som bor i Region Hovedstaden. Anderledes ser det ud, hvis du for eksempel bor i Region Midtjylland.

Her er der kommet en øvre aldersgrænse på. Det betyder, at hvis man er over 65 år, så vil der ikke komme tilbud om en MR-skanning.

Det skriver Dagens Medicin.

Lever ikke op til nationale guidelines

I Region Midtjylland i Hospitalsenheden Vest (dvs. sygehusene i Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing og Tarm, red.) kan man ikke leve op til de senest anbefalede råd fra 2019 for diagnostik af prostatakræft.

Det er dermed den region i Danmark, der halter længst bagefter de nationale guidelines.

- Vi har aktuelt ikke den nødvendige kapacitet i form af knowhow og kompetencer til at efterleve guidelines. Den skal bygges op. Vi har metoden. Vi er godt på vej, men det er en større uddannelsesopgave, siger Jens Friis Bak, lægefaglig direktør i Hospitalsenheden Vest i Region Midtjylland til avisen.

Pres på!

Formanden for prostatakræftforeningen PROPA, Tonny Clausen, har en klar opfordring til dem, som ikke får den berettigede diagnostik.

- De skal blive ved med at presse på og sige, at de er omfattet af behandlingsgarantien og derfor skal henvises til et privathospital, hvis det offentlige hospital ikke kan give dem den undersøgelse, de skal have. Jeg er bekendt med, at nogle efterfølgende er blevet henvist til MR-skanning, lyder det fra formanden.

På Hospitalsenheden Vest regner man med, at alderskriteriet kun vil være gældende en periode.

Herefter vil man flytte aldersgrænsen opad, så flere og flere patienter kan blive omfattet af de nye guidelines for diagnostik af prostatakræft.