Mangler personale til MR-scanneren: Ny uddannelse skal få patienter hurtigere til scanning

Mangel på radiografer giver ventetid i sundhedsvæsnet. Nu skal uddannelse i Herning vende udviklingen.

2:47
Nogle af jer har måske oplevet at få tid til en røntgen-undersøgelse, der ligger flere år ude i fremtiden. En af grundene er, at der mangler radiografer og det bliver kun værre. Men i dag har VIA fået grønt lys fra regionen til at ansøge om at lave en ny uddannelse i Herning,
Foto: Nanna Lykke Rasmussen/Grafik: Lærke Nord

Skal du til scanning på sygehuset kan du komme til at vente længe. Der er mangel på radiografer, som udfører scanningen, og ventetiden risikerer at blive endnu længere. 

Det viser en analyse fra Radiograf Rådet, som forudser hvor mange radiografer regionerne vil komme til at mangle de næste ti år. 

Konkret vil der landet over mangle 505 radiografer i 2032, og allerede i 2024 forudser fremskrivningen udfordringer med rekruttering af tilstrækkeligt personale. 

Region Midtjylland om ti år vil mangle 264 radiografer til at scanne patienter. 

- Hvis efterspørgslen efter radiografer udvikler sig med samme årlige gennemsnit lige vækstrate som de sidste 10 år, så vil den fortsat ligge over udbuddet i alle år frem til 2032 og dermed resultere i en mangelsituation i regionen. Konkret vil der mangle 264 radiografer i regionen (Region Midtjylland red.) i 2032, står der i rapporten.

Om ti år vil Danmark mangle over 500 radiografer, viser fremskrivningen.
Om ti år vil Danmark mangle over 500 radiografer, viser fremskrivningen.
Foto: Radiografrådet

Foreslår uddannelse i Herning

Sidste forår foreslog VIA University College Region Midtjylland, at oprette et nyt udbud af radiografuddannelsen, som skal ligge i Herning. 

Siden har en arbejdsgruppe i regionen analyseret behovet for flere radiografer og undersøgt mulighederne for en ekstra uddannelse.

I dag har VIA fået grønt lys fra regionen til at ansøge om at lave en ny uddannelse i Herning, og det glæder VIA's rektor, Harald Mikkelsen. 

- Der er et stort arbejde bagved, det er ikke noget, man bare finder på over natten. Men det har stor betydning for borgere i Herning og omegn, siger han. 

Glæder sig til flere kollegaer

Rene Møller Sørensen er én af dem, som står ved MR-scanneren, og igennem den ser ind i patienternes kroppe.

I dag skal han scanne et sæt lunger på Regionshospitalet Gødstrup, og fortæller, at han også mærker til manglen på radiografer. 

- Allerede nu er der en del overarbejde. Det er fint nok på i et vis omfang, men det er lidt irriterende, at vi ikke kan opfylde behovet, siger han og pege. 

- Når vi mangler en mand, så er det hen hel scanner, der er væk. Det er mellem 20 og 30 patienter om dagen, som ikke bliver undersøgt, siger Rene Møller Sørensen.

Han forstår godt, den frustration, som lang ventetid kan give.  

- Det fylder jo meget i ens liv, hvis man har en skade, siger han om mange de ikke-livstruende skader, som patienter må vente på at få scannet. 

Rene radiograf
Foto: Frederik Helms, TV MIDTVEST

- Noget vi betragter som relativt ufarligt er eksempelvis en diskusprolaps. En person, som har en diskusprolaps, er væk fra sit arbejde i mange uger, og kunne måske komme hurtigere på arbejde, hvis man fik ham scannet, konstateret, han har en diskusprolaps, og så få ham til en fysioterapeut, argumenterer Rene Møller Sørensen.