Gødstrup i stort millionunderskud: Skal måske sige farvel til personale

Regionshospitalet Gøstrup har udsigt til et årligt underskud på 50 millioner kroner. Afskedigelser kan blive nødvendige, siger hospitalsdirektør.

2:23
Regionshospitalet i Gødstrup har udsigt til en periode med et underskud på mere end 50 mio. kr.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

50 millioner kroner. 

Så stort et underskud har Regionshospitalet Gødstrup udsigt til, og derfor er hospitalet nødt til at gå regnskabet efter i sømmene for at reducere udgifterne.

- Det er en alvorlig situation. 50 millioner er rigtig mange penge at skulle reducere udgifterne med, siger Poul Michaelsen, hospitalsdirektør ved Regionshospitalet Gødstrup.

En af årsagerne til det store underskud er den store personalemangel, som hospitalet har været nødsaget til at dække med dyre vikarer. 

- Det koster ekstra for os at tage den type af ressourcer ind, siger hospitalsdirektøren. 

Hvis ikke Region Midtjylland hjælper med at betale det millionstore underskud, kan fyringer ende med et blive en nødvendighed. 

- Når vi skal finde 50 millioner og 80 procent af vores udgifter er lønudgifter, så kan jeg i sagens natur ikke udelukke, at der kan komme afskedigelser på tale. 

Mangel på personale

Anette Knudsen er tillidsrepræsentant på akutafdelingen, og ifølge hende vil det kun gøre udfordringer endnu større på Regionshospitalet Gødstrup. I forvejen er der nemlig stort mangel på personale.

- Det vil efterlade os med et endnu mere presset arbejdsmiljø, og det efterlader os også der, hvor vi overvejer, om vi skal fortsætte i det her fag, siger Anette Knudsen.  

Regionsrådsformand Anders Kühnau er opmærksom på problematikken og fremhæver, at situationen kræver politisk opmærksomhed.

- Hospitalerne bliver nødt til indenfor deres budgetter at løse de udfordringer, de har. Men situationen i Gødstrup er helt særlig, fordi de også er flyttet ind i et nyt hospital og har særligt store udfordringer med rekruttering og fastholdelse i den her periode, siger Anders Kühnau.

Derfor tænker jeg også, at de har brug for en hjælpende hånd, uddyber han.

Hjælpende hånd kan være på vej

Om den hjælpende hånd fra Region Midtjylland kommer bliver først afgjort, når regionsrådets partier har forhandlet om næste års budget. 

- Jeg går ind til forhandlingerne for at finde nogle løsninger, som både patienter og personale kan se sig selv i. Vi skal selvfølgelig have et godt og velfungerende hospital i Gødstrup - også i fremtiden, siger Anders Kühnau. 

- Derfor kommer vi også til at give en hjælpende hånd til Gødstrup ved den her budgetlægning. Det er i hvert fald det, jeg går ind til forhandlingerne med, uddyber han. 

Hospitalsledelsen på Gødstrup kan nu kun afvente budgetlægningen og derefter finde ud af, hvor mange penge, der skal spares. 

- Det er ikke min forventning, at vi får hjælp svarende til 50 millioner på årlig basis. Der er så mange legitime behov i Region Midtjylland, som regionsrådet skal prioritere, siger hospitalsdirektør Poul Michaelsen. 

- Vi har fortalt regionsrådet om vores problemer, og så må vi se, hvordan den samlede prioritering falder ud, afslutter hospitalsdirektøren.

Om der er ekstraordinær hjælp på vej til Gødstrup bliver besluttet på tirsdag, når Regionsrådet har budgetforhandlinger.