Til kamp mod spøgelsesnet: Ny pulje skal bruges til at rydde op i fjorden

Myndigheder, organisationer og virksomheder kan nu søge om at få del i en pulje på ni millioner, der skal fjerne tabte og efterladte fiskeredskaber.

Hummere, fugle og fisk risikerer at gå til i de mange spøgelsesnet i fjorden (arkivfoto).
Hummere, fugle og fisk risikerer at gå til i de mange spøgelsesnet i fjorden (arkivfoto).
Foto: Jesper Appel, Appel Adventure

Limfjordsrådet har store forventninger til en ny pulje, der skal hjælpe med at fjerne de såkaldte spøgelsesnet fra de danske farvande.

Fiskeristyrelsen har afsat i alt ni millioner kroner til at reducere marint affald og plastforurening, og det fremgår af en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, at tilskudsordningen specielt har fokus på Limfjorden, hvor man finder den største koncentration af spøgelsesnet.

Limfjordsrådet har blandt andet en koordinerende rolle i arbejdet med at fjerne spøgelsesnet fra fjorden, og rådets formand, Henrik Dalgaard (K) fra Vesthimmerlands Kommune, håber, at rådet får en stor del af puljen, så man kan hyre firmaer til at udføre det praktiske arbejde.

- Vi kan sagtens bruge alle pengene. Det er et stort område, og der ligger mange net derude, siger han.

Ødelæggende for dyr og redskaber

Limfjordsrådets hjemmeside kan man indberette fund af spøgelsesnet, og brugernes indberetningerne førte til, at der i 2021 på få dage blev fjernet mere end 250 redskaber - først og fremmest garn - fra fjorden.

Arbejdet blev støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, og nu er der så en ny pulje, som myndigheder, organisationer og virksomheder kan søge om at få del i.

Spøgelsesnet er en betegnelse for efterladte og tabte fiskeredskaber, og de er et problem af flere årsager. Før det første kan fugle, fisk og havpattedyr blive fanget i nettene, og dertil kommer, at kontakten med nettene kan ødelægge fiskernes fartøjer og redskaber.

- Det er helt afgørende for vores havmiljø og således også for vores fiskeri, at vi løbende sørger for at få ryddet op i vores farvande. Mange af de her tabte og efterladte redskaber er nemlig lavet af plastik, som tager mange år at nedbryde i havet, og lige nu flyder der kilometervis af spøgelsesnet rundt, lyder det fra fiskeriminister Jacob Jensen (V) i en pressemeddelelse.

Kulturændring på vej

Den nye pulje bliver delt op i to, så syv millioner skal bruges til opsamling af affald, mens de sidste to millioner går til "forebyggende oplysningsindsatser". 

Og det er vigtigt med en holdningsændring, så der ikke efterlades så mange net i fjorden, mener Henrik Dalgaard fra Limfjordsrådet.

- Alle kan jo være uheldige, men det er også vigtigt, at der bliver skabt en kultur for at mærke nettene op, så professionelle kan komme og rydde op. Der er alt for mange fisk, der går til grund på grund af det her, så der skal stadig arbejdes med kulturen, men det er min opfattelse, at vi er godt på vej, siger han.

Limfjordsrådet er et politisk forum bestående af byrådsmedlemmer fra 18 kommuner med opland til fjorden.