Kræver stor omhu: Skrøbelige vacciner bliver givet på Mors

Vaccinerne er begyndt at blive delt ud i Nykøbing, men det kræver omhu at få det maksimale ud af hver enkelt dosis.

Morsingboer over 65 år, der modtager pleje i hjemmet, kan nu møde op i Nykøbing Hallen og få det første af de stik, der skal gøre dem immune over for coronavirus.

I hallen fik de torsdag udleveret 16 doser af vaccinen, og så fik de første 112 borgere stikket med de dyrebare dråber.

- Fra morgenen kom de fra sygehuset af, med en termokasse med de frosne vacciner. Så bliver de blandet op med saltvand i en bestemt mængde. Vi får de små ampuller med fem til seks doser i. Og hvis man passer meget på, kan man komme op på syv, siger Karen Margrethe Bjerre, der er læge i Øster Jølby.

For at få så mange vacciner som muligt ud af doserne, trækker hun derfor meget forsigtigt 0,3 milliliter af vaccinen op i kanylerne.

Og her er det vigtigt, at man ikke ryster på hænderne.

- Det skal behandles meget forsigtigt. Så det er noget med forsigtigt at vende dosen tre gange. Det er åbenbart noget, som kan blive uklart og fælde ud, hvis man håndterer det for hårdt. For eksempel ryster ampullerne, siger Karen Margrethe Bjerre til TV MIDTVEST.

I takt med at kanylerne bliver gjort klar, bliver de hentet af sygeplejerskerne og givet til morsingboerne.

For som om det ikke var nok, at man skal passe på med at håndtere vaccinerne for hårdt, så skal det samtidig gå tjept med at få dem sprøjtet ind.

- De kan holde sig i seks timer, når de først er blandet, siger lægen.

Heldigvis er det tid nok til at få de 112 borgere vaccineret, så de kan komme lidt tættere på en almindelig hverdag uden coronavirus.

- Der er lys i mørket, ikke? Man skal se det på den måde, siger Jens Peter Dalgaard, der var blandt modtagerne af vaccinen.

Der bliver delt stik ud i hallen igen fredag.


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Sundhed.