Borgmestre brokker sig efter uheld med broklap: Vil ikke have broen fjernstyret

Efter et uheld på Vilsundbroen lørdag er et par borgmestre rykket sammen i bussen. De vil ikke have, at broen skal automatiseres. Den skal bemandes og styres manuelt.

Den 300 tons tunge broklap på Vilsundbroen skal ikke fjernstyres eller automatiseres.

Det mener fem borgmestre og heriblandt Thisteds og Morsøs. Efter et uheld lørdag, hvor den faldt ned, er ønsket - eller kravet - kun blevet stærkere.

- Vi har et helt legitimt krav om at have den service, at der er nogen, som kan få tingene til at fungere, hvis der sker uheld, siger borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) fra Mors til TV MIDTVEST.

Hos regeringspartiets borgmester i Thy er opfattelsen den samme.

- Vi er ikke tilfredse med, at man centralt beslutter, at vi skal have fjernstyring på vores bro, fortæller Ulla Vestergaard (S).

En manuel pedal, som den afgående brovagt på broen har brugt i årtier til at bremse broklappen på vej ned, er blandt andet blevet udfaset. Et problem, som Vejdirektoratet ikke ønsker at forholde sig til mandag.

V-transportordfører er gået ind i sagen

Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, har sat sig for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen om Vilsundbroen.

- Jeg har skrevet til transportministeren og bedt ham om et notat, hvor man redegør for, hvad årsagen til det her er, hvordan man kan forebygge det, og om der eventuelt er en sammenhæng mellem dem automatisering og fjernstyring, der skal ske, forklarer han.

Transportminister Benny Engelbrecht har i dag ikke villet give et interview til tv, men forklarer i et skriftligt svar til TV MIDTVEST, at "sagen skal undersøges nærmere, og at sikkerheden selvfølgelig skal være i orden - men at man planlægger at gå videre med fjernbetjeningen af blandt andre Vildsundbroen".

Automatiseringen af broen træder i fuld kraft fra årsskiftet.