Østerskroner til Morsø Kommune er ikke fair, mener konkurrent

Regeringen har afsat 49 millioner kroner til skaldyrsinitiativer på Mors. Det vækker ikke begejstring hos Glyngøre Shellfish.

- Jeg er helt rystet over, at man kan putte sådan nogle ting på finansloven, siger Svend Bonde, ejer af Glyngøre Shellfish.

Årsagen er at Venstre, Konservative og Liberal Alliance har foreslået at sende 49 millioner af sted til skaldyrs-initiativer på Mors. 19 af de millioner går til Morsø Kommune.

De skal bruges på etablering og drift af et modtagecenter for østersturister. Og det er konkurrenceforvridende, mener Svend Bonde. For sådan et har han også.

Forskellen er bare at hans er privatejet og oparbejdet af ham selv.

Frygter private initiativer bliver hugget af staten

I maj havde Glyngøre Shellfish, ejet af Svend Bonde, 20 kinesere på besøg for at se de danske østers. Centret har ifølge ham haft tusindvis af besøgende turister fra hele verden. Blandt andet for at opleve hans østersbar med sanseoplevelser.

De initiativer frygter Svend Bonde nu bliver hugget af staten, når kommunen også skal til at drive et modtagecenter for østersturister.

- Det er galskab jo. Det kan ikke være meningen, at man skal ødelægge noget så fint og noget så rigtigt, som det vi har her, mener han. 

Skaldyrscenter får også millioner

Udover de 19 millioner til modtagecentret får Dansk Skaldyrcenter 30 millioner kroner. Her driver man blandt andet et østersklækkeri - og pengene fra regeringens udspil skal gå til et nyt af slagsen.

- Det er et sted hvor man producerer og forsker og udvikler i at lave østers-yngel, så man kan lave opdrætterøsters, i stedet for kun at fange på vilde bestande, siger direktør Jens Kjerulf Petersen.

Pengene skal tiltrække endnu flere turister

Som lokalt valgt folketingsmedlem er Torsten Schack en af dem, der har været med til at sende penge afsted til Mors. 

- Jeg synes jo at man skal glæde sig over at nu kommer staten og er med til at give en økonomisk håndsrækning, så vi kan løfte mulighederne for at give turisterne en rigtig god oplevelse. At få det her endnu højere på dagsordenen og forhåbentligt tiltrække langt flere turister, forklarer han til TV MIDTVEST.

Regeringen vil i alt afsætte 100 millioner kroner på finansloven til såkaldt mindre initiativer rundt om i landet.