Nu guffer grise søstjerner

Et forsøg med at fodre grise med søstjerner er efter et års ventetid endelig kommet i gang.

Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Efter et års ventetid har EU nu godkendt stjernerne som foder. Det betyder, at et forsøg med at fodre grise med søstjerner fra Limfjorden er kommet i gang, og derfor gnasker næsten 4000 grise på en gård ved Herning nu løs på søstjernemad.

- Vi har været helt klar til at køre i halvandet år, og nu kan vi så endelig gøre det, siger Jan Værum Nørgaard, lektor ved Aarhus Universitet i Foulum.

Alt var kørt i stilling sidste år. Fiskerne hev masser af søstjerner op af fjorden til forsøget. Men pludselig blev det hele stoppet, fordi søstjerner ikke stod på EUs liste over godkendt foder til grise. Først nu er tilladelsen faldet på plads.

Kan få en vigtig rolle i staldene

Søstjernerne, der bliver fanget i Limfjorden, bliver først tørret, og der efter knust og formalet til pulver. De indeholder masser af proteiner, og forskerne mener, at de kan få en vigtig rolle i staldene:

- Særligt inden for økologisk svineproduktion og fjerkræproduktion kan søstjernemel gå hen og blive et ret afgørende produkt, fordi der er mangel på proteinkilder, siger Jan Værum Nørgaard.

For fiskerne rummer forsøget også store perspektiver. For søstjernerne breder sig i Limfjorden og de æder store mængder muslinger. 

- Vi kan ikke fiske søstjerner, hvis det ikke kan hænge sammen økonomisk, for så vil det jo koste penge, siger Kaj Møller, næstformand i Centralforeningen af Limfjordsfiskere.

Forsøget med søstjerner som grisefoder fortsætter til midt i december.

02:00

Efter mere end et års ventetid har EU nu godkendt søstjerner som foder til grise. Et stort forsøg er igang på en gård ved Herning.

Luk video