Forsinket EU-tilladelse forsinker søstjerneprojekt

Meget tyder på, at der ligger et stort marked for søstjernemel som foder til svin og fjerkræ, men vigtige EU-tilladelser lader vente på sig.

Søstjerne Foto: Arkivfoto TV MIDTVEST

Muslingefiskere i Limfjorden har gennem flere år ytret ønske om at få tilladelse til at fiske efter søstjerner, fordi de er til plage for fiskeriet. Derfor var det en glædelig nyhed, da EU for nyligt åbnede op for, at fiskerne fra januar 2017 har givet grønt lys til at fiske muslinger, skriver Morsø Folkeblad.

Planen er ikke blot at sænke antallet af muslinger i vandmiljøet, men også at gøre søstjerner til et helt nyt forretningsområde. Søstjernerne skal forarbejdes til mel, som skal indgå som et proteintilskud fjerkræ og svin.

Men de nødvendige tilladelser fra EU her endnu ikke tikket ind, og derfor kan den fabrik, der er planer om i Nykøbing, først åbne til næste efterår.

- De søstjerner, der bliver fanget her efter nytår, må vi transportere til en fabrik i Esbjerg. Transportomkostningerne vil betyde, at der – indtil vi får etableret vores egen fabrik – formentlig ikke vil være nogen økonomisk gevinst, siger Viggo Kjølhede, formand for Foreningen Muslingeerhvervet, til Morsø Folkeblad.

Den er planen, at den nye fabrik i Nykøbing skal kunne tage op mod 10.000 ton søstjerner om året.
 

02:00

Efter mere end et års ventetid har EU nu godkendt søstjerner som foder til grise. Et stort forsøg er igang på en gård ved Herning.

Luk video