Ekspert i sundhedsjura: Overraskende mild dom

60 dages betinget fængsel blev straffen til en psykiater. Han fik dommen for at efterlade en døende patient i 2012. Dommen overrasker en ekspert i sundhedsjura.

En 66-årig psykiater med en hjerneskade blev tirsdag idømt 60 dages betinget fængsel ved Retten i Holstebro. Byretten fandt ham skyldig i at have efterladt en nødlidende patient, Jan Eggertsen, i en campingvogn i maj 2012, til døden. Dødsårsagen var metadonpåvirkning. Straffen på 60 dages betinget fængsel overrasker Kent Kristensen, der er Lektor i sundhedsjura ved SDU.

- Det er en overraskende mild dom, det der undrer mig her er, at det ikke bliver givet større betydning at han er uddannet læge, siger han og uddyber.

- Det undrer mig også, at de ikke har givet det større betydning, at han har ladet ham ligge i halvandet døgn uden at undersøge ham, samt at han har hørt, at han har været bevidstløs uden at tilkalde hjælp.

Kent Kristensen understreger dog også, at dommerne ikke har haft meget hjælp at hente til strafudmålingen i tidligere sager.

- Det er en meget usædvanlig sag. Jeg kender til to lignende sager de seneste hundrede år, og der er de tiltalte begge gange blevet frikendt. Men i betragtning af at strafferammen er op til otte år dog kun under skærpende forudsætninger, mener jeg, det er en overraskende mild dom, siger han.

Kent Kristensen mener, at dommen i dag er et udtryk for at systemet har fejlet.

- Tilbage i 2012 skulle han have været frataget retten til at drive praksis. Hans dom viser, at systemet har svigtet. Det er i hvert fald blevet slået fast ved denne sag, siger han.

Den dømte psykiater modtog dommen, men anklagemyndigheden har stadig mulighed for at anke dommen i 14 dage. 

 


Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien 112.