60 dages betinget fængsel til hjerneskadet psykiater

Tilbage i 2012 maj døde Jan Eggertsen af metadonpåvirkning. Nu har hans hjerneskadede psykiater fået sin dom ved Retten i Holstebro.

En 66-årig psykiater med en hjerneskade blev tirsdag idømt 60 dages betinget fængsel ved Retten i Holstebro.
    
Byretten fandt ham skyldig i at have efterladt en nødlidende patient, Jan Eggertsen, i en campingvogn i maj 2012, til døden. Dødsårsagen var metadonpåvirkning.
    
Psykiateren mødtes med sin patient 12. maj 2012 i Skive, fordi Jan Eggertsen havde behov for en konsultation. Herefter gik turen videre fra Skive til Rakkeby på Mors. I bilen faldt Jan Eggertsen hen.
    
Den 66-årige forklarede tirsdag i retten, at han var sikker på, at Eggertsen blot var meget beruset, og at han havde behov for at sove rusen ud. Derfor slæbte han ham over i campingvognen omkring middagstid 12. maj 2012.
    
Herefter forlader den tiltalte stedet og vender tilbage samme aften. Men han tjekker ikke, hvordan patienten har det.
    
Faktisk hører han først nyt om tilstanden, da han næste dag modtager et opkald, imens han er på patientbesøg, fra en anden patient, BS, som han har boende privat på sin bopæl.
    
- KRA (psykiateren) siger, at jeg skal tage det roligt, for han mangler kun to patienter mere. Så gik jeg amok. Jeg siger, at han skal komme hjem nu, ellers kontakter jeg politiet. Og så siger han, at han vil køre med det samme. Men der var ingen snak om, at vi skulle ringe 112, sagde BS, der vidnede i retten.
    
I sin procedure lagde specialanklager Pia Koudahl vægt på, at det var en særligt skærpende omstændighed, at KRA er læge.
    
- Vi ved, at han ikke ringede til vagtlægen eller 112. Han brugte selv forklaringen (i retten, red.), at det var noget, han selv skulle klare. Han siger, at han var bekymret, men han ringede ikke hjem til BS for at tjekke hans tilstand (KRA's tilstand), lød det.
    
Hjerneskaden hindrer ikke, at psykiateren kan straffes på normal vis, mente anklagemyndigheden.
    
Sundhedsstyrelsen har tidligere fået kritik for, at den ikke på et tidligere tidspunkt stoppede den hjerneskadede psykiater. Sagen endte med at koste styrelsens daværende direktør, Else Smith, jobbet.
    
KRA fik i 2013 frataget sin autorisation som læge. Han er i dag pensionist.
    
Han valgte at modtage dommen.
    
/ritzau/