Vejrguder mod vinterbekæmpere: Harald Sørensen tager hele døgnet i brug

Snevejret giver fast arbejde til alle, der arbejder for et sikkert vejnet. Samtidig opfordrer politiet til ekstra forsigtighed i det nordlige.

I Skive Kommune er hver en vinterbekæmper kaldt ind

02.50 ringede telefonen. 

I røret var Skive Kommunes overvinterbekæmper. Harald Kjær Sørensen blev kaldt ud af sine fjer og ind i sin røde traktor med sneplov. Han forventer ikke, arbejdsdagen slutter, før sent i aften. 

- Det er lange dage, men madpakke med og noget kaffe i termokanden, så kan vi holde det ud, siger Harald Kjær Sørensen.

De begynder altid med landeveje, cykelstier og fortorv, så folk kan komme sikkert frem. Sidst på dagen er det villakvarterer, der bliver ryddet. Har det sneet i mellemtiden, kan de begynde forfra.

- Jeg sidder jo godt i mit køretøj, og jeg synes ikke, dagen føles lang, siger Harald Kjær Sørensen.

I Thy vælter sneen ned. DMI varsler kraftigt snefald frem til torsdag.

Fritrækninger og flade batterier 

Det er navnlig i trafikken, at sneen kan være en modspiller, og selvom Harald Kjær Sørensen og resten af de snepløjende arbejder i døgndrift, kan uheld ikke helt undgås. 

Det fortæller Anette Bjørn Juncher. Hun er vagtcentralchef i Dansk Autohjælp SOS, og hun fortæller, at Midt- og Vestjylland og Sydjylland er de egne, hvor der har været mest smæk på i løbet af onsdagen. 

- I Midt- og Vestjylland har vi været ude til mellem 180 og 200 assistancer. Det er dobbelt så mange, som vi har på almindelige dage. 

Ifølge vagtcentralchefen veksler opgaverne mellem alt fra biler, der sidder fast, biler, der skal op af en grøft eller biler, der skal have et stød. 

- Det kan godt være lidt hårdt for bilbatterierne, når de bliver helt kolde, pludselig bliver varme og så igen kølet ned. Så mange af efterspørgslerne handler faktisk om starthjælp, siger Anette Bjørn Juncher. 

I store dele af landet har temperaturen onsdag ligget lige omkring frysepunktet. Altså lidt mindre koldt end først på ugen. Anette Bjørn Juncher advarer dog imod at tage højere temperaturer som en indikator på højere vejsikkerhed.

- De svingende temperaturer, vi har i øjeblikket, kan godt narre lidt. Selvom der ikke ligger sne på vejene, og biltermometret måske ligger over nul grader, så kan vejtemperaturerne sagtens stadig være lave. Der skal man være meget opmærksom, for det kan være rigtig glat, siger vagtcentralchefen. 

Politiet: Overvej at blive hjemme

Særligt i den nordlige del af landsdelen giver det meget sne i øjeblikket. DMI har udsendt et såkaldt 'kategori 2'-varsel om 'kraftigt snefald frem mod i morgen. 

Det har fået politiet til at udsende et tweet, hvor de beder folk overveje, om det er bedre at blive hjemme. Herudover sender de et par gode råd. Herunder at komme hjemmefra i god tid og at huske tæpper, varmt overtøj og en sneskovl skulle uheldet være ude. 

Midt- og Vestjyllands Politi har delt en pakkeliste og lidt gode råd på twitter

I den røde Case i Skive pløjer Harald Kjær Sørensen videre. Han går ikke så hårdt op i vejrudsigter, og tager det hele dag for dag. Men indtil nu er han godt tilpas med snevejret.

- Jeg synes, det er dejligt, og det er jo flot med sne. Det er jo heller ikke koldere, end at folk kan holde til det endnu, siger Harald Kjær Sørensen.