Ulovlig byggesagspraksis i Ringkøbing-Skjern: Sommerhuse skal måske rives ned

Ankestyrelsen forlanger, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal behandle flere hundrede byggetilladelser på ny. I yderste konsekvens kan det betyder, at sommerhuse skal rives ned.

Leif Tarbensen
Leif Tarbensen
Foto: Marc Killigren Akselsen, TV MIDTVEST

Leif Tarbensen byggede selv sit sommerhus i Houvig for mange år siden. 

Den er bygget oven i et af naturens beskyttede områder - et såkaldt paragraf 3-areal med klithede og strandeng, som det kræver dispensation at bygge på. 

Men nu skal der pilles ved 596 huse, fordi Ankestyrelsen forlanger, at Ringkøbing-Skjern Kommune skal behandle flere hundrede byggetilladelser på ny. 

- Jeg synes, det er helt vanvittigt, at de kommer så mange år efter og begynder at pille ved sådan nogle ting. De folk, der har lavet det, må da have sovet i timen, siger Leif Tarbensen.

I 26 år troede kommunen, at de var i deres ret til at give byggetilladelser, fordi de mente, at områderne allerede var lagt ud til sommerhuse i en lokalplan fra før 1992. 

Men i 1992 skiftede de fra en landzone til en såkaldt naturbeskyttelseszone, hvilket betyder, at man skal have en særlig dispensation for at opføre et sommerhus eller en tilbygning her.

Holmsland kommune - og sidenhen Ringkøbing-Skjern Kommune - er alligevel fortsat med at sagsbehandle efter de gamle regler.

Derfor forlanger Ankestyrelsen nu, at byggetilladelserne skal behandles på ny, hvilket i yderste konsekvens kan betyde, at nogle af sommerhusene skal rives ned.  

- Der er da en bekymring for, hvordan vi får tacklet den her opgave, siger Ivan Thesbjerg, afdelingsleder ved Land, By og Kultur, Ringkøbing Skjern Kommune.

Lars Tarbensen ejer dette sommerhus i Houvig.
Lars Tarbensen ejer dette sommerhus i Houvig.
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

Klage fra Danmarks Naturfredningsforening

Det drejer sig om knap 600 tilladelser til husejere - som har opført et sommerhus eller en tilbygning i området fra Houvig i nord til Haurvig i syd. De skal nu have taget deres byggesag op igen.

- Vi har bygget vores antagelser på en afgørelse som Miljø- og Fødevareklagenvævnet ikke accepterer, siger Ivan Thesbjerg fra Ringkøbing Skjern Kommune. 

Så I har misforstået lovgivningen?  

- Det synes vi ikke, at vi har. Vi synes, det er Miljø- og Fødevareklagenvævnet, der har misforstået det. Men det fik vi så ikke ret i. 

Det var Danmarks Naturfredningsforening, der efter et tip om sagen, klagede til Miljø- og Fødevareklagenævnet i 2018. 

Nævnet var enige i, at byggetilladelserne var ulovlige. Men Ringkøbing Skjern kommune ville dengang ikke åbne sagerne på ny indtil nu, hvor også Ankestyrelsen slår fast, at de mange sager skal behandles igen. 

- Afgørelsen lægger fast, at områderne på Holmsland Klit er naturbeskyttede, og at kommunen skulle have taget hensyn til den her naturbeskyttelse i deres sagsbehandling, siger Nina Larsen Sarnak, Leder af Lokale sager ved Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge Ivan Thesbjerg fra Ringkøbing-Skjern Kommune er der ikke stor sandsynlighed for at sommerhuse skal rives ned.
Ifølge Ivan Thesbjerg fra Ringkøbing-Skjern Kommune er der ikke stor sandsynlighed for at sommerhuse skal rives ned.
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

- Usandsynligt med nedrivning

Ifølge Leif Tarbensen er hans sommerhus bygget i god tro - og netop god tro kan blive afgørende for, hvordan sagerne nu skal behandles.

Det har nemlig betydning for den mulige dispensation, at grundejerne handlede uden at vide noget om reglerne. 

- Der er ingen grund til at gå i panik på nuværende tidspunkt - slet ikke, siger Ivan Thesbjerg, afdelingsleder ved Land, By og Kultur, Ringkøbing Skjern Kommune.

Desuden er de fleste grunde placeret i et tæt bygget sommerhusområde med begrænset naturmæssig værdi. Det har en række prøvesager vist.   

Kan du garantere, at ingen af de 596 sommerhuse kommer til at blive revet ned? 

- Nej, der er ingen garantier her, men jeg tror ikke, det bliver tilfældet.

Før kommunen gør yderligere har de bedt en advokat om at undersøge, om de er forpligtet af ankestyrelsens afgørelse. En nedrivning af sommerhuset er i hvert fald ikke, hvad Leif Tarbensen håber eller forventer.

- Jeg tror ikke, sommerhuset bliver revet ned, afslutter han.

Kommunen har nu to måneder til at komme med en udtalelse om, hvordan de vil få sommerhusene gjort lovlige.