Udenlandsk entreprenør smidt ud af supersygehus-byggeplads

Et tysk firma har ikke villet tegne dansk overenskomst. Alligevel har tre-fire medarbejdere arbejdet på byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup.

Det tyske byggefirma BIK-UHR vil ikke tegne overenskomst i Danmark. Derfor har der siden december 2014 været iværksat konflikt over for virksomheden. Alligevel har tre-fire medarbejdere fra BIK-UHR arbejdet på byggeriet af det nye supersygehus i Gødstrup, det skriver Fagbladet 3F.
    
Det er nu stoppet med få timers varsel. Den tyske virksomhed er smidt ud af pladsen, og de ansatte har afleveret deres adgangskort.
    
Projektchef Michael Hyllegaard fra hospitalsbyggeriet kom med nyheden i regionsrådssalen i Viborg. Her var de midtjyske politikere i denne uge samlet til et temamøde om social dumping.
    
Hvis det tyske firma var fortsat på pladsen, kunne det have fået alvorlige konsekvenser. En række LO-forbunds medlemmer var gået i sympatikonflikt, og det kunne have stoppet byggeriet af supersygehuset.
    
- Der kom en henvendelse fra 3F, og den reagerede vi hurtigt på. Vi indkaldte hovedentreprenøren og organisationerne til et møde. Dagen efter fik vi besked om, at nu var medarbejderne væk fra pladsen, fortalte Michael Hyllegaard.
    
BIK-UHR arbejdede som underentreprenør for en anden tysk entreprenør, Max Bögl. De er i kompagniskab med den danske totalentreprenør Jørgen Friis Poulsen (JFP).
    
Konsortiet har tidligere været tæt på social dumping. Et af dets polske underentreprenører er to gange dømt for brud på reglerne.
    
3F Midtjylland har gentaget andre 3F-afdelingers forsøg på at få overenskomst med tyskerne. Men firmaet har ikke svaret.
    
Det tyske firma BIK-UHR havde en mindre opgave i Gødstrup med finish på betonarbejdet. Konsortiet Max Bögl/JFP hyrede dem uden at opdage, at der var konflikt mod virksomheden.
    
- Vi har kun fulgt med i, at de gav løn- og arbejdsvilkår, der svarer til overenskomsten, siger commercial manager Dennis Madsen fra Max Bögl.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.