Tyveri af træ rekordlavt: - Vi får en sms, hvis træet flytter sig

​GPS-mærkning af træstakke i statens skove får tyveri af træ til at falde markant, viser en nye opgørelse fra Naturstyrelsen.

Det er træstakke som disse, Naturstyrelsen har haft succes med at GPS-mærke.
Det er træstakke som disse, Naturstyrelsen har haft succes med at GPS-mærke.
Foto: Naturstyrelsen

En GPS-ordning ser ud til ud til at virke præcis efter hensigten i de danske skove. I hvert fald er antallet af tyverier af træ fra statens skove faldet markant.

Det viser en ny opgørelse fra Naturstyrelsen, der har været en tur i skoven, at stakkene med hugget træ ligger, som de skal.

- Vi valgte for et par år siden at lave en kampagne for at komme det store tyveri af træ til livs. En af metoderne har været at GPS-mærke stammerne, så vi kan spore det træ, der forsvinder, siger Peter Chrois Møller fra Naturstyrelsens Driftscenter til styrelsens hjemmeside.

- Når tyven bevæger sig et par hundrede meter væk fra stakken, får vi en sms og en e-mail om, at træet har flyttet sig, lyder det.

GPS-mærkning virker afskrækkende for tyvene

I 2015 forsvandt der i alt 41 stakke træ på 504 kubikmeter fra statsskovene. I 2016 var tyveriet halveret og i 2017 var antallet af tyveri rekordlavt ifølge opgørelsen. Her blev der kun stjålet 46 kubikmeter, det svarer til ni stakke med træ.

Politianmeldelser af stjålent træ i statens skove fra 2014-2017.
Politianmeldelser af stjålent træ i statens skove fra 2014-2017.
Foto: Naturstyrelsen

Naturstyrelsen har endnu ikke har taget trætyve på fersk gerning, men Peter Chrois Møller ikke i tvivl om, at GPS’erne har en effekt.

- Vi er overbeviste om, at GPS-mærkningen har virket afskrækkende og har nedbragt tyverierne, fortæller han.

Udover GPS-mærkningen af træet foretager Naturstyrelsen også stikprøver hos vognmænd, der henter træ i skoven for at kontrollere, at salgspapirerne er i orden. Desuden har man aflåst skovveje i områder med særligt mange værdifulde træstakke.