Tandlæger i oprør mod ny særlov: - Det er fuldstændig ude i hampen

Flere tandlæger protesterer mod en ny særlov for tandlæger. Det kan komme til at koste tandsundhed for rigtig mange patienter, mener de.

En ny særlov kan gøre det dyrere for patienter at sætte sig i tandlægestolen. Det protesterer flere tandlæger nu mod. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

Synes du, at tandlægeregningen kan være uoverkommelig?

En ny særlov gør, at regningen kan blive endnu større for mange patienter.

Det er fuldstændig vanvittigt. Tandlægerne føler sig tvunget til at sige ja til særloven, selvom det i sidste ende går ud over patienternes sundhed.

Lars Rasch, næstformand, Midtjysk Tandlægeforening.

- Det er blevet trukket ned over hovedet på os. Jeg synes, den stinker, siger Hanne Nørgaard, der er tandlæge og klinikejer ved Tandlægen.dk i Ikast.

Særloven fik virkning 1. juni. Tandlægerne har enten mulighed for at sige ja eller nej til loven.

Til skade for patienterne

Også hos tandlægernes fagforening er der stor utilfreds med den nye særlov, der trådte i kraft den første juni.

- Det er fuldstændig vanvittigt. Tandlægerne føler sig tvunget til at sige ja til særloven, selvom det i sidste ende går ud over patienternes sundhed, siger Lars Rasch, der er næstformand i Midtjysk Tandlægeforening.

Den nye tandlæge særlov

Tandlægerne kan enten vælge at sige ja eller nej til den nye særlov, der trådte i kraft 1. juni.

Særloven gør, at budgetrammen for tandpleje er 1,4 milliarder i stedet for 1,7 milliarder. Det betyder, at der forsvinder 300 millioner fra tandpleje budgettet. 

Hvad betyder det for patienterne, om tandlægerne siger ja eller nej?
  • ​JA: Priserne på eftersyn og tandrensning forbliver, som de er, hvis din tandlæge siger ja til særloven. Men det kan blive dyrere for længere og mere komplicerede indgreb.
     
  • NEJ: Er din tandlæge uden for særloven, skal du selv betale hele regningen. Det betyder, at almindelige eftersyn højst sandsynligt bliver dyrere. Her har tandlægen ret til selv at fastsætte priserne.
Kilde: www.memeta.dk

Tandlægeforeningen har formuleret et høringssvar til Sundheds- og Ældreministeriet, hvor de kritiserer særloven. Hovedbudskaberne kan du læse her. 

Læs også Barnets smerte stresser tandlægen

Har fået mundkurv på

Selvom Midtjysk Tandlægeforening er en fagforening, er den ifølge næstformanden sat ud af spillet i denne sag.

- Det er grotesk, at vi som fagforening ikke må rådgive til noget. Regeringen har sat os i en skruestik på alle måder, siger Lars Rasch.

Det er Konkurrencestyrelsen, der har bestemt, at fagforeningen ikke må anbefale tandlægerne at sige ja eller nej, da det opfattes som karteldannelse.

Flere tandlæger føler, at aftalen er blevet trukket ned over hovedet på dem. De kalder det for pest eller kolera. Foto: Katrine Emilie Andersen / Ritzau Scanpix

Må spare på det forebyggende

En konsekvens af den nye særlov er, at der vil være færre forebyggende behandlinger. Og det er dybt problematisk ifølge flere tandlæger.

Brugerbetaling i tandplejen

Siden 1980 er den andel af tandlægeregningen, som patienten selv skal betale inden for den almene voksentandpleje, steget fra 55 til 81,7 %.
Det vil sige, at det offentliges tilskud er reduceret fra 45 pct. til 18,3 %.

Kilde: www.tandlaegeforeningen.dk

- Det går ud over de basale forebyggende ydelser, såsom tandrensning, der nu kan blive dyrere for patienterne, siger tandlæge og klinikejer Hanne Nørgaard.

Denne bekymring nikker næstformand i Midtjysk Tandlægeforening genkendende til:

- Når man slækker på det forebyggende, vil det ramme patienterne om 3-4 år, når de kommer med skader og smerter, siger Lars Rasch.

Tandlæger samler underskrifter

Flere tandlæger er gået sammen i en nystiftet interesseorganisation, der vil ændre den nye særlov. Organisationen hedder Memeta, hvilket står for Meget Mere Tandsundhed.

De vil gennem en underskriftindsamling forsøge at råbe politikerne op.

Indtil videre har 1735 skrevet under på Memetas underskriftindsamling, som du kan læse mere om her

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys lavede et Facebook opslag tirsdag i forbindelse med økonomiaften.

I kommentarsporet kan du læse højlydte protester mod besparelserne på tandplejeområdet: