Barnets smerte stresser tandlægen

Smertefulde behandlinger på børn kan føre til stress blandt tandlæger. Særligt de unge tandlæger er ramt.

Tandlæge
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

Det er ikke kun patienten i tandlægestolen, der har det hårdt, når boret skal i brug. Det kan nemlig også tage hårdt på tandlægerne.

Især nyuddannede tandlæger kan have svært ved at håndtere, når særligt den yngste generation sætter sig i tandlægestolen og skal have foretaget et smertefuldt indgreb.

- Det er meget tydeligt, at når vi har tandlæger som er nyuddannede, så har de svært ved at håndtere de her situationer, og de er stressede over det, siger Rie Kaae, som er overlæge på Resenklinikken i Skive.

Faktisk så er det hver anden tandlæge, der føler sig stressede i hverdagen. Det viser en undersøgelse fra Dansk Tandlægeforbund.

Øget fokus er vigtigt

At smertefulde behandlinger på børn kan føre til stress blandt unge tandlæger er ikke ukendt for formanden for Midtjysk Tandlægeforening, Lars Rasch.

Ifølge ham er det altafgørende, at de unge tandlæger ikke ignorerer problemet.

- Jo mere man kan få fokus på det på klinikken, jo bedre kan man få bearbejdet det, og jo mindre stress har man, det er der ingen tvivl om, siger han.

Hos forbundet er de da også klar med en hjælpende hånd, hvis man som tandlæge føler sig stresset.

- Man kan rette henvendelse til tandlægeforeningens tryghedsordning, hvor vi har specialister hos os. Derudover kan man tage kontakt til vores kollegahjælp, hvor en kollega på området står klar til anonym hjælp, hvis det er det, man har behov for, siger Lars Rasch, som er formand for Midtjysk Tandlægeforening.

Giv et kald – det hjælper

På Resenklinikken i Skive har de også gjort en indsats for at komme problemet til livs. Her vender tandlægerne løbende patientforløbene med hinanden.

- Og så gør jeg tit det, når jeg kommer hjem fra arbejde, at jeg ringer til forældrene for at høre, hvordan har Signe det så? Så ved jeg, at patienten har det okay, og det gør, at jeg får ro, siger overlæge Rie Kaae.

Selvom Rie Kaa også selv har mærket, at det kan være svært, når det gør ondt i børnenes bisser, så bliver hun bag tandlægestolen nogle år endnu.

- Det er så lille en del af det job her. Overordnet set er det et super job at være børnetandlæge, siger hun.

Ifølge Tandlægeforbundet er det især de kommunale tandlæger, der oplever stress i hverdagen.