Stor regning til dyreværnsforening

Anima skal betale erstatning efter indbrud på 34 minkfarme.

Dyreværnsforeningen Anima og aktivisten Thorbjørn Schiønning skal betale 847.000 kroner i erstatning til Dansk Pelsdyravlerforening og ejerne af 34 minkfarme.

Det har Københavns Byret netop afgjort.

Anima skal betale erstatningen, efter at foreningen for tre år siden brød ind på minkfarmene for at filme syge og mishandlede dyr. Aktionen betød, at Fødevarestyrelsen påbød farmene at teste dyrene for sygdommen plasmacytose, og erstatningen dækker de laboratorie-test, som avlerne blev tvunget til at gennemføre.

Omkring halvdelen af de ramte minkfarme ligger i Midt- og Vestjylland, og aktivistens optagelser blev brugt i det meget omtalte TV2-program, Operation X - Pels på Vrangen.

Ud over erstatningen skal Anima og aktivisten også betale 142.000 kroner i sagsomkostninger til pelsdyravlerforeningen.

Journalist på Ekstra Bladet frifundet

Foreningen havde også krævet erstatning af journalist Miki Mistrati fra Ekstra Bladet, som blandt andet lånte aktivisten et kamera. Men Mistrati blev frifundet, og pelsdyravlerforeningen skal derfor betale 143.750 kroner i sagsomkostninger til ham.

Ved siden af det civile søgsmål har Midt- og Vestjyllands Politi rejst tiltale mod akitivisten fra Anima, Miki Mistrati og Morten Spiegelhauer fra TV2-programmet Operation X. Sagen er endnu ikke berammet.