Stilhed efter stormen: Efter 267 stormskader på et døgn kan politiet begynde at trække vejret igen

I løbet af det sidste døgn er stormen Malik rullet ind over os. Nu er det tid til at gøre skaderne op - og hos Midt- og Vestjyllands Politi er der overordnet set tilfredshed.

2:45
Væltede træer og beskadigede huse var noget af det, der mødte midt- og vestjyderne dagen derpå.
Foto: Janne Dalby Ewert, TV MIDTVEST og privatfoto. Redigering: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Mens landet har været under pres fra stormen Malik, så har også politiets telefonlinjer mærket presset.

I løbet af det seneste stormfulde døgn har Midt- og Vestjyllands Politi registreret 267 forskellige stormskader i kredsen. Tæller vi opkald i alt er der tale om adskillige hundrede oveni, fordi politiet i mange tilfælde er blevet kontaktet af flere borgere om eksempelvis det samme væltede træ.

Til trods for travlhed og glohede telefoner, så er stemningen alligevel afslappet hos politiets vagtchef her dagen derpå.

- Der er ved at være ro på igen. Vi har haft travlt med at tage telefoner og samarbejde med de andre myndigheder, men vi har heldigvis været forskånet for ulykker med alvorlig personskade, og det er vi taknemmelige for, lyder det fra vagtchef Allan Riis fra Midt- og Vestjyllands Politi.

Dent mest alvorlige uheld i forbindelse med stormen skete her i landsdelen ved Vils på Mors. Her væltede et træ ned i en personbil, og begge personer i bilen måtte have hjælp til at komme ud bagefter.

Selv om de ikke kom synligt til skade, blev de begge efterfølgende kørt til tjek på sygehuset. 

Et træ væltede ned i en bil på Mors i forbindelse med stormen.
Et træ væltede ned i en bil på Mors i forbindelse med stormen.
Foto: Øxenholt Foto

Mange mindre skader

De fleste meldinger hos Midt- og Vestjyllands Politi har handlet om mindre materielle skader som væltede træer, løse tagsten eller problemer med stilladser og gavle.

- Vi har ikke fået så mange meldinger om løbske trampoliner, så det er rigtig godt, siger Allan Riis.

Størstedelen af opkaldene kom ind i aftes og i morges, og her ud på eftermiddagen er politiets opgave ved at være færdig.

- Jeg tror, de fleste borgere i kredsen er ved at have fået et overblik over skaderne, og nu kører mange nok uden om os og tager i stedet kontakt til et forsikringsselskab, siger vagtchefen.

Hos forsikringsselskabet Topdanmark er det særligt kunderne i Midtjylland, der har anmeldt stormskader, fortæller selskabets pressechef, Troels Karlskov.

- Her er der især tale om de typiske stormskader, hvor trampoliner, hegn og tage har taget en tur over grunden og desværre ramt en bygning, lyder det.

Omkring klokken 16 søndag eftermiddag har Topdanmark modtaget 250 anmeldelser om stormskader på landsplan, men man regner med, at der kommer et større efterslæb både søndag og mandag.

Sammenligner man tallene med tidligere storme, så ser det ifølge pressechefen bedre ud end frygtet, når man kigger på typen af skader og omfanget af skader.

- Men det er den foreløbige konklusion, så det kan selvfølgelig sagtens ændre sig, siger han.

Beredskabet arbejder stadig på vandskader

Mens politiet nu kan skrue ned for indsatsen, så har de forskellige beredskabsafdelinger i kommunerne stadig nogle opgaver, der skal afsluttes rundt omkring.

Blandt andet i Lemvig bliver der stadig arbejdet på at få styr på de vandskader, der er kommet i kølvandet på stormen. Fra politiet lyder den seneste melding dog, at Havnegade igen er farbar.