Vand trængte flere hundrede meter ind i Lemvig: - Jeg ved ikke hvad der har snydt os

Lemvig har et højvandsværn sat op i tilfælde af, at vandstanden stiger, men ikke alle portene blev lukket under stormen Malik.

2:17
Lemvig har et højtvandsværn, men hvad hjælper det, når portene i værnet er åbne.
Foto: Niels Bentsen, TV MIDTVEST

Lidt frisk vind er ikke noget nyt i Lemvig. 

Derfor har man også sat et højvandsværn op til de dage, hvor Limfjorden for alvor angriber havnefronten.

Lørdag kom det så på prøve, da stormen Malik gjorde sit indtog på vestkysten. Men billeder her dagen derpå viser, at missionen med at holde vandet væk ikke lykkedes. 

Ifølge chefen for Park og Vej i Lemvig, Kim Verner Pedersen, var man ellers forberedt. 

- Vi agerede på meldingerne i fredags, og satte værn op ud fra de prognoser vi fik fra DMI. Vi har så haft lidt problemer med nogle pumper på bagsiden, der skulle pumpe det indtrængende vand væk.

Spørgsmålet i dag går dog ikke på pumpernes evner, men derimod hvorfor man ikke fik lukket alle portene. 

Man havde nemlig mulighed for at lukke flere porte i højvandværnet. Noget man også har gjort tidligere, men altså udelod at gøre under stormen. 

- Vi har nogle kvoter for portene, og vi lukker dem efter hvad prognoserne melder, og det har fungeret meget godt indtil videre. 

Hvorfor gik I ikke med livrem og seler og lukkede dem alle, når der kom en storm?

- Jamen, vi kører proceduren ud fra de meldinger, vi får. Hvad, der har snydt os her, kan jeg ikke sige, lyder det fra Kim Verner Pedersen. 

Pumper kører på højtryk

Som set på billederne ovenfor, er vandet trængt et godt stykke ind i Lemvig. 

Derfor har Beredskabsstyrelsen også været tilstede siden klokken otte søndag morgen, for at forsøge at pumpe noget af vandet tilbage. 

quoteAf sikkerhedshensyn lukker vi nu.

Kim Verner Pedersen, Chef Park og Vej Lemvig

Når havnefronten igen er fri for vand, skal der evalueres. 

- Det er helt klart ikke en ønskesituation. Vi har jo hændelser igennem hele året, hvor vi lukker dele eller hele havnen. Så når vi har pumpet vandet væk, så må vi evaluere på det hele, lyder det fra Kim Verner Pedersen. 

Allerede inden en evaluering har man nu fundet livremmen og selerne frem. 

For mens vores reporter talte med Kim Verner Pedersen, var hans kolleger ved at lukke portene, der under stormen har stået åbne. 

- Jamen af sikkerhedshensyn lukker vi nu. Prognoserne siger, det ikke bliver et problem, men vi har erfaret, at når vinden lægger sig, kan der komme et modtryk, der bringer højvande med sig.