Soundbokse og høj musik: Antallet af politianmeldelser for høj musik eksploderet under corona

I sommeren 2020 og 2021 har politiet modtaget over dobbelt så mange anmeldelser over høj musik sammenlignet med 2019.

I sommeren 2021 rykkede politiet ud til i alt 698 anmeldelser om for høj musik.
I sommeren 2021 rykkede politiet ud til i alt 698 anmeldelser om for høj musik.
Foto: Flemming Christensen

Mange ærgrer sig sikkert over, at sommeren er ved at gå på hæld. Men for andre bliver efterårets snarlige ankomst måske imødeset med større glæde. 

TV MIDTVEST har i løbet af sommeren gentagne gang fortalt, hvordan store transportable højtalere har givet anledning til nabogener og senere klager til politiet. 

En aktindsigt fra Midt- og Vestjyllands Politi viser således, at politiet i juni og juli måned i 2020 og 2021 har modtaget henholdsvis 647 og 698 anmeldelser vedrørende musikanlæg med lidt for høj volumen. 

I 2019 lå tallet på 264. Det er en udvikling, som man har bemærket hos Midt- og Vestjyllands Politi. 

- Det har vi bestemt bemærket, og det betyder også, at vi har brugt flere ressourcer på det i løbet af sommeren, siger Sune Espersen, vicepolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi. 

- Folk lytter, når vi møder dem

Vicepolitiinspektøren fortæller, at en del af forklaringen kan være, at samfundet under Coronakrisen har ændret sig, mens diskoteker og værtshuse har været lukket ned. 

- Derfor har folk mødtes under andre former, og det kan være en del af forklaringen på denne udvikling, siger han. 

Når Politiet modtager en anmeldelse tager de ud på det pågældende sted og vurderer, om festlighederne er til for meget gene for naboerne. 

- I de fleste tilfælde kan vi godt forstå, hvorfor anmeldelserne kommer. Derefter beder vi folk om at skrue ned for musikken, siger Sune Espersen.

- For det meste er folk lydhøre og skruer ned for musikken. Engang imellem sker det dog, at musikken bliver skruet op igen, og så er vi nødt til at uddele en bøde og tage musikanlægget i bevaring. 

Når anlægget er taget i bevaring, hvilket ifølge vicepolitiinspektøren skete cirka en gang om ugen i højsæsonen, må ejeren afhente det igen den efterfølgende dag.  

Næste skridt for politiet kan være at beslaglægge den konkrete genstand. Dette er sket en enkelt gang i både 2020 og 2021 og nul gange i 2019, viser aktindsigten fra Midt- og Vestjyllands Politi.