Socialdemokratiet vil undgå opgør mellem land og by

Et decentralt Danmark med studie- og arbejdspladser i provinsen skal ikke ske på bekostning af København.

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad taler for, at der skal skabes balance mellem by og land på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. S-toppen har op til kongressen fået kritik for at fokuserer for meget på provinsen.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad taler for, at der skal skabes balance mellem by og land på Socialdemokratiets kongres i Aalborg. S-toppen har op til kongressen fået kritik for at fokuserer for meget på provinsen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er en "geografisk uretfærdighed" i Danmark, der er til at tage og føle på.

Sådan har det lydt fra statsminister Mette Frederiksen (S). Begrundelsen har dannet grundlag for forslag om flere læger og nærhospitaler i provinsen, udflytning af statslige arbejdspladser og udflytning af uddannelser fra store byer.

I hård kamp med både Venstre og Dansk Folkeparti har Socialdemokratiet i de senere år haft fokus på at gøre mere for provinsen. Og det er ifølge kritikere sket på bekostning af København.

Op til Socialdemokratiets kongres i Aalborg i denne weekend har partiets kandidat til overborgmesterposten i København, Sophie Hæstorp Andersen, i Politiken advaret mod "splittende sprogbrug" og en retorik, der taler "land mod by" konflikter op.

På partiets kongres i Aalborg i denne weekend er det mest brugte ord dog ikke "geografisk uretfærdighed", men "balance".

Der skal være balance mellem de store byer som København, de mellemstore byer og landområderne, siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

- Det er klart, at den ambition, vi har om at skabe et mere decentralt Danmark, hvor man er tættere på befolkningen, ikke skal ske på bekostning af hovedstaden, siger Kaare Dybvad Bek.

Spørgsmål: Er I gået for langt i retorikken? I har gentagne gange sagt, at der skal gøres mere for landområderne og blandt andet fokuseret på, at der skal udflyttes arbejdspladser og studiepladser fra hovedstaden?

- Jeg synes altid, vi har forsøgt at balancere det. Når vi har lavet initiativer omkring politistationer og uddannelser rundt om i landet, så er der mange også i hovedstaden, der har en stor forståelse for, at nogle af de landsdele, hvor man kæmper økonomisk, der er der også brug for at lave nogle investeringer, siger Kaare Dybvad Bek.

Han mener, at regeringen også har fokus på hovedstaden og blandt andet snart kommer med et udspil, der skal sikre flere studieboliger og billige boliger i København.