Skuffelse hos fagforeninger efter natforlig

LO forhandlede natten til onsdag en delaftale på plads. Men de svigter muskertereden, lyder kritikken.

Flere fagforbund var i dag mødt op på Regionsgården i Viborg for at vise deres holdning til overenskomstforhandlingerne. Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Natten til onsdag forhandlede LO-forbundene en delaftale på plads med regionerne, men landsdelens fagforbund er ikke imponerede. For mens FOA er med, så står Dansk Sygeplejeråd og Danske Bioanalytikere udenfor.

Der var ellers blevet indgået en såkaldt musketéred, hvor alle havde lovet hinanden at stå sammen, men nu mener flere fagforbund, at LO er sprunget fra for at sikre sig selv. LOs 12 organisationer lavede en aftale, der sikrer 40.000 regionalt ansatte, men tilbage står 80.000 af deres kolleger uden en aftale.

Læs også OK18: Forhandlingernes hovedroller er løbet tør for replikker

- Det er rigtig ærgerligt, for indtil nu har vi formået at blive sammen alle lønmodtagere, både i stat, kommune og region, siger Helle Engelsen, sygeplejerske og fællestillidsrepræsentant ved Hospitalsenheden Midt.

Hun bliver bakket op af Danske Bioanalytikere.

- De har taget aftalen, og det har de valgt. Vi vælger at blive siddende i forligsinstitutionen og forhandle videre skulder ved skulder, siger Mette Thomsen, der er regionsformand for Danske Bioanalytikere i Midtjylland.

Mens Anders Kühnau (Soc.dem) forhandler på regionens vegne i København, glæder hans stedfortræder sig over nattens udvikling.

- Det jeg håber på, det er at det her kan være en isbryder, der får tingene til at rulle, så man finder løsninger på de sidste ting, og så Danmark ikke bliver bragt i den her konfliktsituation, siger Carsten Kissmeyer (V), der er 2. næstformand i Region Midtjyllands regionsråd.

TV MIDTVEST har i dag forsøgt at få en kommentar fra flere af FOAs lokalafdelinger i landsdelen, men det har ikke været muligt.

01:57 Luk video