Riisager om kritik: Vi har sendt nationale test til eftersyn

Undervisningsminister afviser at have sminket på konklusioner af de nationale test, der har fået kritik.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) afviser onsdag kritik fra flere oppositionspartier. Kritikken omhandler et notat fra Undervisningsministeriet om de nationale test i folkeskolen.

Folkeskoleordfører Marianne Jelved (R) mente tirsdag i Politiken, at det var "en skandale", at ministeriet i et notat i februar 2016 undlod at skrive i notatets sammenfatning, at der var usikkerhed om resultaterne i testene.

I notatet på 24 sider, der bærer titlen "Undersøgelse af de nationale tests reliabilitet", skal man læse videre til side ti, før man ser, at der er usikkerhed om resultaterne i 19 af 30 undersøgte profilområder.

Sammenfatningen står på side et og to i notatet.

Minister afviser fusk

Forud for Liberal Alliances gruppemøde på Christiansborg afviser undervisningsministeren, at der er blevet lagt sminke på notatets sammenfatning.

- Det har vi i hvert fald ikke. Så vidt jeg kan forstå, har informationerne været tilgængelige siden min forgænger, Ellen Trane Nørby (som Riisager afløste i november 2016, red.). De har været tilgængelige på hjemmesiden og sågar debatteret af politikerne, siger Merete Riisager.

- Jeg har selvfølgelig ikke fusket. Hvorfor skulle jeg dog det? Jeg er kun interesseret i at få gode test, siger hun.

Sikkert er det, at de nationale test trænger til et eftersyn, fortæller hun.

- Det trænger de til. De er ti år gamle. Allerede sidste år erkendte jeg, at der bliver behov for at reparere dem, siger undervisningsministeren.

Opbakning til kritik

Marianne Jelved fik i Politiken opbakning til sin kritik fra SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, samt Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind.

Jacob Mark sagde tirsdag til Ritzau, at han er "rystet over, at man i ministeriet har holdt på så vigtige oplysninger om test, der skal måle vores børn fagligt".

Ifølge Jacob Mark burde ministeriet have reageret med det samme, da det blev bekendt med oplysningerne i 2016. Han har derfor kaldt ministeren i samråd.

Han ønsker at "sætte testene i bero og i bedste fald droppe dem fuldstændig".

Forskere fra Aarhus Universitet kritiserer i kraftige vendinger de nationale test til landets folkeskoleelever.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Uddannelse.