Portræt: Kristen landmandssøn tager over

Esben Lunde Larsen er fra barnsben vokset op med landbrug. Nu overtager han miljø- og fødevareministeriet.

- Vi glæder os over, at der kommer en vestjysk landmandssøn på pladsen.
    
Sådan lød reaktionen fra den omstridte landbrugsorganisation Bæredygtigt Landbrug, efter det mandag kom frem, at det bliver Esben Lunde Larsen (V), der overtager posten som miljø- og fødevareminister fra Eva Kjer Hansen (V).
    
Som søn af landmand Knud Helge Larsen og med en barndom på en gård i Stauning ved den vestjyske by Ringkøbing har 37-årige Esben Lunde Larsen haft erhvervet inde på livet, siden han var lille. Og det giver forhåbninger hos landbrugsorganisationerne.
    
Esben Lunde Larsen er også blandt forfatterne til den 16-punkts plan, som efter valget har været en ledestjerne for Venstres indsats for at hjælpe det trængte erhverv.
    
Ved overdragelsen i ministeriet mandag, brugte Esben Lunde Larsen masser af billeder om at så og høste og om de skiftende årstider, da han skulle sætte ord på Eva Kjer Hansens farvel som miljø- og fødevareminister efter sagen om landbrugspakken.
    
I afskedsgave gav han Eva Kjer Hansen et plantesæt med ordene:
    
- Så kan du høste, som du selv sår. Du har øget gødningsnormen, så jeg har købt ekstra gødning, men overdriv nu ikke, så vi får udvaskning af kvælstof, lød det fra Esben Lunde med henvisning til striden om miljøeffekterne af landbrugspakken.
    
Han kommer dog ikke pletfri til det nye ministerium. En uafsluttet sag om mulig plagiering følger med fra tiden i Uddannelses- og forskningsministeriet.
    
På Christiansborg bliver der spekuleret i, at det har været en medvirkende årsag til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen nu flytter Danmarks højest uddannede forskningsminister nogensinde til en ny post.
    
Esben Lunde Larsen betegner selv beskyldningerne om plagiat i hans ph.d.-afhandling som "udokumenterede rygter".
    
I november 2015 bad Esben Lunde Larsen Københavns Universitet undersøge den videnskabelige praksis i afhandlingen, efter der var blevet fundet fem eksempler på plagiat og selvplagiat.
    
Det Teologiske Fakultet satte Praksisudvalget på Københavns Universitet på opgaven, og man venter endnu på svar.
    
Afhandlingen med titlen "Frihed for Loke saavel som for Thor: N.F.S. Grundtvigs syn på åndelig frihed i historisk og aktuelt perspektiv" udgør overbygningen på Esben Lunde Larsens uddannelse som teolog.
    
En uddannelse, der også har rødder tilbage til barndommen i det vestjyske "bibelbælte".
    
Esben Lunde Larsen har flere gange markeret en konservativ linje i sin trosopfattelse - en linje, som kunne synes svær at forene med at være politisk frontfigur for videnskaben i Danmark.
    
Det vakte således opsigt, da han som nyudnævnt uddannelses- og forskningsminister i et interview med Jyllands-Posten sagde:
    
- Jeg mener, at der er en skabende gud, der står bag det hele. Og hvordan udviklingen så er fra det tidspunkt, kan jeg på ingen måde give nogen kvalificerede bud på.
    
Magasinet Forskerforum har også sat spørgsmål ved, hvorfor Esben Lunde Larsen i sit CV oprindeligt ikke havde skrevet, at han i flere år studerede på Misjonshøgskolen i Norge, og der igennem modtog undervisning hos en privat, højkristen bibelskole.
    
/ritzau/
  

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.