Politiet advarer: Tyvene holder aldrig fri

​Påskeferien er snart over os, men inden du smutter ud i landet, så bør du følge disse råd.

Foto: Colourbox

Hvis du skal afsted i påsken, så er du langt fra alene. Men de tomme hjem kan være en alt for stor fristelse for kriminelle, og det får politiet til at advare.

Påsken er nemlig højsæson for indbrud, så der er gode grunde til at tænke sig om, inden man forlader hjemmet. Samtidigt advarer politiet om, at man ikke skal juble for højt over sine ferieaktiviteter på de sociale medier, så eventuelle tyve ved, at hjemmet står tomt.

Tyvenes aktivitet får samtidigt politiet til at sætte en række råd konkrete råd op for, hvad du kan gøre, inden du tager på ferie.

Hvor og hvornår kommer tyvene?

  • Der er store geografiske forskelle i risikoen for indbrud. Som hovedregel er risikoen størst i større byer og forstadskvarterer, lidt mindre i provinsbyer og mindst i små bysamfund og på landet.
  • Over halvdelen af alle indbrud sker i dagtimerne, men tyvene slår også til på andre tidspunkter. Lidt over en fjerdedel af indbrud i private hjem sker mellem kl. 18 og 24. I dette tidsrum er mange optaget af at købe ind, besøge venner og familie eller med at dyrke fritidsinteresser.
  • De fleste tyve slår til om fredagen, men lørdag er også en travl dag. Statistikken over indbrud topper i ferier og omkring jul og nytår.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Gem værdigenstandene

Dit hjem bør se beboet ud, så indbrudstyvene bliver skræmt væk fra bygningen. For eksempel kan man få naboen til at parkere sin bil i indkørslen, tømme postkassen eller bruge skraldespanden, så det ser ud som om, at I kun er væk i kort tid.

Samtidigt bør man gemme stiger og værktøj væk, så tyvene kan benytte det til at bryde ind. Eventuelt kan man også lade belysning ved indkørslen være tændt.

Det opfordres også til, at du sætter tænd/sluk-ure på lamper og radioer, så huset virker beboet. Man bør også gemme eftertragtede genstande, som for eksempel iPads, computere, smykker og så videre væk, så de ikke kan ses fra vinduerne.

Vær en god nabo

Hvis du ikke har planer om at skulle rejse ud i ferien, så kan du i stedet gøre dit bedste for at være en god nabo. Sig hej til fremmede i dit nærområde, for hvis det er en eventuel tyv, så kan de blive stressede af at blive set og dermed blive genkendt igen senere.

Samtidigt opfodrer politiet også til, at man tilmelder sig Nabohjælp. Aktiv nabohjælp forebygger nemlig op til hvert fjerde indbrud.

Antallet af indbrud i beboelser er heldigvis faldende. I følge Det Kriminalpræventive Råd blev der i 2016 begået 31.885 indbrud over hele landet, hvor tallet blot fire år tidligere - i 2012 - lå på 43.480.

Sådan gør tyvene

En britisk undersøgelse viser, hvordan tyvene agerer. Den er lavet på baggrund af interviews med tyve indbrudstyve.
  • Flere tyve ser, om vi har ting af værdi gennem vores vinduer
  • Størstedelen af tyvene (16 ud af 19) har brudt ind i områder, som de har haft tilknytning til
  • Stort set alle indbrudstyve (18 ud af 19) bruger værktøj til at bryde ind. Kobenet er en klassiker, men det er skruetrækkeren også
  • Nogle tyve bruger alarmer som tidsbegrænsning. De kalkulerer med 5 - 15 minutter inden alarmfirmaet kommer
  • De fleste bruger ikke mere end 5 minutter og højst 10 minutter inde i huset.
  • 17 tyve foretrækker at bryde ind om vinteren, hvor mørke og sne gør det nemmere.
Kilde: Det Kriminalpræventive Råd