Politiet advarer: Mange afpresningsmails i omløb

Massevis af afpresningsmails er henover påsken blevet sendt rundt af IT-kriminelle. Lad være med at betale, lyder det fra Rigspolitiet.

Med trusler om at offentliggøre din webhistorik har IT-kriminelle brugt påsken på at afpresse danskere over mail.

quoteDe her IT-kriminelle håber på, at måske bare én ud af hundrede modtagere hopper i med begge ben og betaler.

Claus Birkelyng, politiinspektør, Rigspolitiets Cybercrime Center.

Siden skærtorsdag har Rigspolitiets Cybercrime Center modtaget 170 anmeldelser fra borgere, der har været udsat for afpresningen.

- De IT-kriminelle sender dig en mail, hvor de angiver dit password, samtidig med at de skriver, at du har besøgt nogle pornohjemmesider, siger Claus Birkelyng, der er politiinspektør fra Rigspolitiets Cybercrime Center, på politiets hjemmeside.

- Samtidig truer de med at sende dokumentation for dette til dine Facebook-kontakter, såfremt du ikke betaler et beløb i bitcoins, fortsætter han.

- Slet mailen

Ofte vil det password, der er anført i mailen være vedkommendes nuværende eller tidligere password.

De IT-kriminelle kan nemlig tidligere have hacket en onlinetjeneste, som man er bruger af, og derigennem have skaffet sig andre personers oplysninger.

Typisk bliver afpresningsmailene sendt ud til rigtig mange modtagere på en gang. 

- De her IT-kriminelle håber på, at måske bare én ud af hundrede modtagere hopper i med begge ben og betaler. Men det skal man aldrig gøre, siger Claus Birkelyng.

- Man skal slette mailen, og fremgår det af afpresningsmailen, at de kriminelle har et kodeord, man stadig bruger, så skal man ændre det straks, fortsætter politiinspektøren.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.