Podcasts populært som aldrig før: Kristoffer podcaster om permakultur

Podcast har fået en fast plads i danskernes ører. Næsten hver anden lytter jævnligt til en af de mange hundrede slags, der findes.

Kristoffer Brun både laver og underviser i podcast på Vestjyllands Højskole.
Kristoffer Brun både laver og underviser i podcast på Vestjyllands Højskole.
Foto: Morten Thomsen TV MIDTVEST

Podcasts er blevet kræs for de danske øregange. Og der er noget for enhver smag, vitterligt, enhver smag.

- Om det er fodbold, fiskeri eller dagbøger, så er podcast noget, som giver dig muligheden for at formidle din interesse, siger Kristoffer Brun.

Han er manden bag podcasten Permaradio, der handler om økologi og bæredygtighed. Og så er han samtidig kommunikationsansvarlig og underviser på Vestjyllands Højskole i Ringkøbing. 

- Jeg har hørt en masse udenlandske podcasts om emnet, men der var intet om økologi i Danmark, så det måtte jeg jo sørge for der blev, siger Kristoffer Brun. 

Og sådan er der mange, der har gjort i de seneste år. Faktisk er der i dag flere hundrede danske podcasts at vælge imellem. Og det afspejler sig også i antallet af lyttere. 

Således har næsten halvdelen af danskerne lyttet til en podcast indenfor de seneste tre måneder. For ti år siden var det kun 12 procent, der gad lytte til den slags. Men dengang var det også mest radiokanaler, der lagde deres indhold ud på nettet eller telefonen.

- En vigtig grund til, at så mange lytter til podcast, er, at det er et enormt let medie. Det er let at have med sig og let tilgængeligt. Og så er det fleksibelt. Vi kan bruge det, når vi har lyst, siger Iben Have, der er lektor i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. 

Permaradio gør det mest, fordi de elsker det, men de håber også at kunne rykke lidt ved folks bæredygtighed gennem podcasten.  

- Vi forsøger at sprede det gode budskab, kan man sige. Vi håber, at folk, der beskæftiger sig med permakultur, får lyst til at gøre noget nyt og får noget inspiration til den her hobby, siger Kristoffer Brun. 

Permaradio er langt fra alene om at nørde på lyd. I takt med den stigende interesse for lydmediet, er der flere og flere, der har meldt sig på banen for at producere.

- Alt fra etablerede medieinstitutioner over virksomheder til de her privatpersoner, der sidder hjemme i kælderen og producerer nørdede podcast leverer jo indhold ud til os i dag, siger Iben Have. 

Men det behøver ikke lyde som en hel million for at være godt, understreger Kristoffer Brun. 

- Det behøver ikke være ret godt for, at det fanger dem, som har interessen for emnet. Man kan høre mange af de større podcasts har relativt dårlig lydkvalitet, men de snakker om noget, der rammer folk, og det er dét, som gælder, fortæller Kristoffer Brun. 

Til trods for den stigende interesse, så er podcast stadig noget, de færreste spinder guld på.

- Spørgsmålet er, om de fleste podcasts kan blive ved med at være gratis. For vil vi have noget godt indhold, så er spørgsmålet, om vi ikke også er nødt til at betale for det. Man ser så småt eksempler på podcastudbydere, hvor man ligesom abbonerer på det ligeosm HBO og Netflix, fortæller Iben Have.