Pas på, når du køber Black Friday-tilbud: Særlige droner bliver ulovlige fra nytår

Overvejer du at købe en drone på tilbud? Så skal du være opmærksom på nye regler for droner, som træder i kraft ved årsskiftet.

Ifølge Trafikstyrelsen bliver det fra 2024 ulovligt at sælge nye dronemodeller uden C-mærkning i Danmark.
Ifølge Trafikstyrelsen bliver det fra 2024 ulovligt at sælge nye dronemodeller uden C-mærkning i Danmark.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hylderne bugner lige nu af fristende tilbud. På fredag er det Black Friday, og mange butikker holder i den forbindelse også såkaldt "black week", hvor tilbuddene flyver ud over hele ugen.

Men har du tænkt dig at lade dig friste af tilbud på droner, så er det ikke ligegyldigt, hvilken en du køber.

Fra næste år kommer der nye droneregler, og forud for Black Friday lancerer Trafikstyrelsen nu en ny kampagne, som skal gøre opmærksom på reglerne.

- Det skal være trygt at have droner i dansk luftrum, og derfor justerer vi reglerne, så der er større garanti for, at det er sikre droner, der svæver rundt over os, siger Lars Korsholm, der er kontorchef i Trafikstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Ifølge Trafikstyrelsen bliver det fra 2024 ulovligt at sælge nye dronemodeller uden C-mærkning i Danmark. Samtidig bliver droner, der kommer på markedet uden C-mærke, ulovlige at flyve med, og alle større droner uden mærket skal overholde strammere flyveregler.

Problemer for flyvesikkerheden

For en måned siden kunne vi her på TV MIDTVEST fortælle, at droner er et stort problem for flyvesikkerheden.

Flyvestation Karup har i år afsløret 16 tilfælde af ulovlige droneflyvninger, der potentielt kan være til stor fare. Og i den henseende er det ifølge Trafikstyrelsen også nødvendigt at gøre ekstra opmærksom på de nye regler.

- Vi forstår godt, at det kan være svært at gennemskue, hvordan man må flyve med sin drone, og hvad der skal til for, at den er lovlig. Der håber vi, at kampagnen gør en forskel, siger Lars Korsholm.

Så hvis du vil undgå en ærgerlig overraskelse i det kommende år, er det altså en god idé at holde øje med C-mærket, hvis man leder efter en drone i forbindelse med Black Friday.

- Det er en god måde at fremtidssikre sin drone, og samtidig er C-mærket et bevis for, at dronen lever op til alle lovpligtige standarder, og dermed er sikker at flyve med, forklarer Lars Korsholm, der er kontorchef i Trafikstyrelsen.

Hvert år sælges der omkring 20.000 droner i Danmark. Salget ventes at stige de kommende år ifølge Trafikstyrelsen.