Partier er enige: Drab på ulve skal koste dyrere

Venstre og SF kræver højere straffe ved drab på dyr i naturen, efter forskere i ny artikel konkluderer, at flere ulve er blevet dræbt af mennesker i Danmark.

1:49
Rasmus Nordqvist, naturordfører i SF og Thomas Danielsen, jagtordfører i Venstre kræver højere straffe for drab på dyr i naturen.
Foto: TV 2

- Jeg synes godt nok, det er søgerligt, at vi vælger at behandle naturen på den måde.

Sådan lyder det fra SF's naturordfører Rasmus Nordqvist, efter det mandag kom frem, at forskere har slået fast, at mindst ni ulve i de seneste år er forsvundet sporløst i Danmark, og en stor del af dem er blevet dræbt.

- Jeg kan ikke sætte mig ind i, at man bryder loven og dræber et dyr. Jeg har tidligere på foråret fremsat et beslutningsforslag omkring øget straf på faunakriminalitet og bedre efterforskning, siger naturordfører fra SF, Rasmus Nordqvist.

I beslutningsforslaget fra marts foreslår partiet, at strafferammen for natur- og faunakriminalitet skal løftes til et niveau, det er sammenligneligt med det, der findes i nabolandene. For eksempel er straffen for ulovlig nedlæggelse af vilde dyr i Norge seks års fængsel, mens den i Finland er fire år. I Danmark er det maksimalt to år. 

Den 16. april 2018 blev en ulv skudt på en mark i Vestjylland. Det blev fanget på en video, og landmanden Mourits Troldtoft blev idømt 40 dages betinget fængsel for drabet.
Den 16. april 2018 blev en ulv skudt på en mark i Vestjylland. Det blev fanget på en video, og landmanden Mourits Troldtoft blev idømt 40 dages betinget fængsel for drabet.
Foto: TV 2

En straf, der giver mening

Også i Venstre ønsker man højere straf ved drab på dyr i naturen.

- Der er simpelthen ikke proportioner i at en krybskytte og skyder en stor kronhjort til en værdi af 50.000-100.000 kroner og får en bøde på 7.500 kroner, lyder det fra venstres jagtordfører, Thomas Danielsen, der fremhæver eksemplet. 

Da 66-årige Mourits Troldtoft skød og dræbte en ulv nær Stråsø Plantage tilbage i 2018, kostede det 40 dages betinget fængsel. Det er ikke nok, lyder det fra politikerne.

- Konsekvenserne skal generelt være højere i form af bødestraf og konfiskation af hjælpemiddel, fortæller jagtordføreren fra Venstre.

- Det virker jo afskrækkende, det er i hvert fald min forhåbning, siger naturordfører Rasmus Nordkvist.

Efterforskning kommer i første række

Hos Danmark Naturfredningsforening ønsker man også, at der skal ske ændringer. Særligt efterforskningen skal prioriteres højere.

- Hvis man skal have en chance for at opklare det, så skal man have en specialiseret styrke, ligesom man har haft i Norge, hvor det er et samarbejde på tværs af ministerier, lyder det fra biolog Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening.

Men det forslag bliver ikke umiddelbart købt af Venstre. 

- Vi kunne forstille os en special politistyrke inden for snart alle kriminalitetsformer, men vi ønsker, der skal være øget straffe. Det vil give en øget respekt for kriminaliteten, pointerer venstres jagtordfører, Thomas Danielsen.

Noget skal der gøres

Hvad der helt konkret skal gøres vides endnu ikke, men regeringen vil nu igangsætte en undersøgelse, som skal finde løsninger til håndtering af faunakriminalitet. Det skriver miljøminister Lea Wermelin i et skriftligt svar til TV MIDTEVST.

- Faunakriminalitet er alvorlige forbrydelser. Det er fuldkommen uacceptabelt, og det er noget, der optager og bekymrer mig. Undersøgelsen vil have til formål at identificere velegnede og effektive løsninger til håndtering af den faunakriminalitet, som vi desværre oplever her i Danmark, lyder det fra miljøministeren.

Sød musik i Venstre og SF's øre, der er mere end klar. For skal der gøres, lyder det fra Rasmus Nordkvist

- Det svære er jo, at det sker i områder, hvor der er svært at efterforske, og når straffen også er lav, så er der ikke så stor risiko ved at gøre det, siger han og fortsætter:

- Jeg er meget åben overfor at se på muligheder og løsninger.