På tur i vildmarken: Samler ind til Kræftens bekæmpelse blandt bjørne og guldgravere

Helge og Anne Grethe fra Familie på Farten tager på tur i vildmarken i Canada og Alaska blandt bjørne og guldgravere.

De kørte jorden rundt med deres tre drenge i 1993, og de har siden været på adskillige rejseeventyr i deres gamle Landcruiser. 

quoteVi har altid haft en drøm om at komme til Nordamerika.

Helge Rude Kristensen

Senest vakte den nu 71-årige Helge Rude Kristensen opsigt, da han i løbet af to og en halv måned gik 3.500 kilometer fra Nordkap til Give.

Nu har “de to gamle” været afsted igen. I vildmarken i Canada og Alaska.

- Vi har altid haft en drøm om at komme til Nordamerika.  Det lykkedes ikke på vores jordomrejse, fordi vi blev stoppet af et kraftigt jordskælv i Californien. Men nu skulle det være, fortæller Helge Rude Kristensen.

45.000 kilometer kørte de denne gang i deres nu 21 år gamle Landcruiser. I et halvt år var den deres hjem.

Helge og Anne Grethe møder en bjørn, der klør sig på ryggen.
Helge og Anne Grethe møder en bjørn, der klør sig på ryggen.
Foto: Helge Rude Kristensen

Fra Halifax på Canadas østkyst til Anchorage på Alaskas sydvestlige kyststrækning. Fra ishavet i nord til Vancouver Island i syd.

- Vi kom virkelig ud i hjørnerne, hvor det var mere almindeligt at møde en bjørn end et menneske, fortæller Helge Rude Kristensen

Guldgraver fra Mors

Efter at have besøgt den gamle Canadiske guldgraverby Dawson City, der havde sin storhedstid under guldfeberen sidst i 1800-tallet, gik turen op over "Top of the World Highway" til Fairbanks, den største by i det nordlige Alaska.

- Heroppe mødte vi Janne Holmberg fra Mors. Hun var som ung taget på stop, nærmest jorden rundt, men blev hængende i Alaska. Og er i dag gift med en lokal guldgraver, fortæller Anne Grethe Trangbæk.

Janne Holmberg og hendes mand har et jordlod, hvor de graver guld. Ikke som i gamle dage ved håndkraft, men i dag med store maskiner.

Men man skal være effektiv, fortæller Janne Holmberg.

- Sæsonen er kort. Vi kan kunnet grave cirka 100 dage om sommeren, før vinteren lukke alt.

Janne Holmberg fra Mors var på stop i Nordamerika. Hun blev hængende i Alaska og blev gift med en guldgraver.
Janne Holmberg fra Mors var på stop i Nordamerika. Hun blev hængende i Alaska og blev gift med en guldgraver.
Foto: Helge Rude Kristensen

Spændende mennesker

Helge og Anne Grethe mødte overalt mange spændende mennesker. Også med tilknytning til Danmark.

Blandt andre en tidligere stewardesse fra Struer, der er gift med en tidligere amerikansk kamppilot, som var i Vietnam-krigen.

- På vores tur jorden rundt, dengang vi havde vores drenge med, var vi strandet i den sibiriske by Vladivostok. Vi havde mere end svært ved at komme videre til Japan, fortæller Helge Rude Kristensen.

- Men så dukkede en rødhåret mand op på havnekajen, og på gebrokkent dansk spurgte han, om der var noget han kunne hjælpe med.

- Med hans hjælp fik vi vores bil ombord på en fiskerbåd, der sejlede os til Japan. Vi blev venner for livet, og nu mødte vi dem så igen langt ude i deres vildmarkshytte ved Vancouver Island.

Anne Grethe nyder solen nord for Polarkredsen.
Anne Grethe nyder solen nord for Polarkredsen.
Foto: Helge Rude Kristensen

Venlige og hjælpsomme

- Overalt, hvor vi kom frem, mødte vi venlige og hjælpsomme mennesker, såvel i Canada som i Alaska, fortæller Anne Grethe Trangbæk.

På Labrador Highway, langt, langt ude i vildmarken var vi punkteret, og Helge havde meget svært ved at skifte hjul.

- På et tidspunkt, da vi var ved at give op, standsede en lille bil -  vist nok den eneste vi så hele dagen. Ud steg en ung "First Nation"-indbygger, som var på vej sydpå med sin syge far. Han skulle indlægges på et sygehus flere hundrede kilometer væk.

Da sønnen så vores problem, tilbød han at hjælpe, og i løbet af kort ti, havde han skiftet vores hjul. Og hans far sad nærmest og heppede inde i bilen.

-Det var et meget stort og rørende øjeblik for os begge to. Sikke en hjælpsomhed!

En anden gang, da vi spurgte om vej, også langt ude i vildmarken, gav en lokal, der ikke så ud til selv at have så mange penge, os 20 dollars til vores indsamling til Kræftens Bekæmpelse.

- En fantastisk gestus, der var med til at vi i alt fik indsamlet godt 51.000 kroner på turen.

En “ first nation”-beboer på vej til sygehuset med sin syge far stopper op og hjælper Helge med et hjulskift.
En “ first nation”-beboer på vej til sygehuset med sin syge far stopper op og hjælper Helge med et hjulskift.
Foto: Anne Grethe Trangbæk

Mange turister

Helge og Anne Grethe kom også igennem flere af de store nationalparker. Og nød de flotte naturscenerier, der blev fotograferet fra alle vinkler.

Men, her var de ikke alene. Tværtimod. Tusinder af turister, ikke mindst fra østen, bliver hver dag i højsæsonen, mod entre, lukket ind i de store nationalparker. I Jasper Nationalpark i Rocky Mountains overvejer man nu at indføre daglige turistkvoter. 

Mobbealderen

Helge og Anne Grethe er ikke kun kommet op i reparationsalderen, men også i ældremobbealderen. En godmodig mobning, der også genererer et godt sammenhold og humør.

Men Anne Grethe kan godt blive lidt stram, når Helge vover sig for langt ud.

Jasper Nationalpark med flotte naturscenerier.
Jasper Nationalpark med flotte naturscenerier.
Foto: Helge Rude Kristensen

- Han tror stadig, han er 30, og det er et under, at der ikke er sket ham noget, når han går helt til kanten, for at få de bedste billeder.

- Jeg var især efter ham oppe på en af Nordamerikas største gletsjere, hvor Helge absolut skulle udføre et halsbrækkende stunt på kanten af en 3-400 meter høj klippevæg.

-Da var jeg virkelig bange.

25.000 fotos

Hjemme igen i Give er Helge nu ved at gennemse de omkring 25.000 fotos, som han tog på turen. Et lille udvalg vil herefter indgå i det foredrag, som Helge og Anne Grethe vil køre rundt og holde i hele Danmark.

Kai Hartmeyer fra TV MIDTVEST fulgte sammen med sin kone Inge de to eventyrere på tæt hold i seks uger. Det er der kommet fem programmer ud af med premiere søndag den 29. december med optakt kl. 19:30 og første afsnit kl. 19:55.