Overraskende udvikling i kystkrig

Det sidste punktum er langt fra sat i sagen om opfinderen Poul Jakobsens omstridte drænrør. Et stort hollandsk entreprenørfirma har nemlig tilbudt at bruge rørerne til at sikre den jyske vestkyst - og de vil give garanti på, at det virker

Det er det hollandske entreprenørfirma Royal BAM Group, der tror så meget på opfinderens ide, at de nu har tilbudt Kystdirektoratet at sikre 110 kilometer af den jyske vestkyst med drænrørene.

Virksomheden har en årlig omsætning på 50 milliarder kroner.

- Vi vil give garanti på, at vi kan skabe resultater, fordi vi stoler på systemet, siger projektchef Advan't Zelfde fra det hollandske firma til Nordjyske Stiftstidende.

Lavet deres eget forsøg

Hollænderne har lavet deres eget forsøg med Poul Jakobsens drænrør i perioden 2007-2011 i samarbejde med det hollandske kystdirektorat.

- Resultaterne var meget lovende. Siden installationen af systemet voksede strandens volumen i testområdet lineært, indtil systemet blev fjernet i begyndelsen af 2011, siger Adven't Zelfde.

Årelang strid

Poul Jakobsen har i årevis kæmpet mod det danske Kystdirektorat, der ikke mener, at hans opfindelse har en virkning.

Det har flere gange ført til besynderlige optrin ved den jyske vestkyst, hvor Poul Jakobsen på eget initiativ har boret sine rør ned - uden Kystdirektoratets tilladelse. Og begge parter har politianmeldt hinanden.

Poul Jakobsen forsikrer, at hans konflikt med Kystdirektoratet ikke vil stå i vejen for et evt. samarbejde mellem dem og det hollandske firma.

- Jeg har en licensaftale med BAM, som bliver entreprenør og partner med Kystdirektoratet. Jeg vil ikke være at se på Vestkysten, siger han.

Gennemlæser tilbuddet

Kystdirektoratet er i øjeblikket ved at gennemlæse tilbuddet fra BAM og vil ikke kommenterete sagen endnu.