Økoeksporten runder milliarden

Økologisk smør, flæskesteg, gulerødder og kartofler er efterhånden blevet en sikker eksportvare for de midt- og vestjyske producenter.

Krisen har på mange områder sat en prop i forbruget. Men ikke når det handler om de økologiske varer. Dem er forbrugerne nemlig vilde med. Så vilde, at økologisk smør, flæskesteg og gulerødder ruller ud af landsdelen og ud over landegrænserne. Helt nye tal for økoeksporten afslører nu, at det igen bliver et rekordår for de midt- og vestjyske producenter. I den nye opgørelse runder økoeksporten for første gang en milliard.

Blandt andet er økologiske kartofler og gulerødder fra Danøko i Sønder Felding med til for sjette år i træk at sætte økoeksport-rekord.

- Vi mærker jo, at efterspørgslen stiger år for år, og jeg tror helt bestemt, at der er meget mere at komme efter, siger Niels Bjarne Frederiksen, økologisk landmand i Sønder Felding.

En anden ting, der klarer sig godt på økomarkedet er Vesterhavsosten, og det er flere års hårdt arbejde, der nu bærer frugt for det økologiske mejeri i Thise.

- I dag er det et must for de store kæder at have økologiske produkter. Det var det ikke for seks år siden, fortæller Mogens Poulsen, der er salgschef hos Thise Mejeri.

Eksporten udgør i dag 20 procent af produktionen i Thise. Målet er 35 procent.

- Det kræver blod, sved og tårer at nå ambitionen om de 35 procent i eksportandel. Men vi er parate til at foretage en investering, for eksporten er også vores fremtid, understreger Mogens Poulsen.

Selv om den økologiske eksport stiger, så tegner den sig stadig væk kun for under to procent af den samlede danske landbrugseksport.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.