Officielt: Gade ny gruppeformand

Søren Gade måtte overraskende nøjes med posten som gruppeformand, da ministerkabalen skulle gå op. (Arkivfoto)

Den tidligere forsvarsminister Søren Gade er blevet ny gruppeformand for Venstre. Det ligger fast, efter at Venstre mandag har konstitueret folketingsgruppen efter valget.

Mange havde ellers spået Søren Gade ville få ministerpost, efter han fik hele 28.916 personlige stemmer ved valget. Søren Gade forsøgte dog at finde smilet frem, da han kom ud fra Venstres første gruppemøde efter valget med posten som gruppeformand.

Tror du ikke, dit bagland gerne havde set, at du fik en ministerpost?

- Jo, det tror jeg egentlig. Når man siger, at en gruppeformand fylder meget, så er der jo ikke andre end politikere og måske journalister, som ved, hvad en gruppeformand er for noget, siger Søren Gade.

Ligesom de Venstre-folk, der blev udpeget til ministre, blev Søren Gade ringet op af Lars Løkke Rasmussen, som spurgte, om han ville være gruppeformand:

- Nu er det ikke statsministeren, der udpeger gruppeformanden. Det gør folketingsgruppen. Men jeg sagde ja til at kandidere til posten, siger Gade og tilføjer:

- Det var der, hvor statsministeren mente, at jeg kunne gøre fyldest. Vi har et ønske om at arbejde tæt sammen. Og det er ikke første gang, at jeg ligesom går Lars' vej, og det har jeg også gjort her.

Vil du hellere have været minister?

- Det er et teoretisk spørgsmål. Jeg sagde ikke nej til at prøve at stille op som gruppeformand. Og hvis jeg havde sagt nej, så ved jeg ikke, hvad det var endt med, siger Søren Gade.

Han vakte opsigt på valgaften, da han før valgresultatet var i hus fastslog, at Venstres forventede tilbagegang måtte føre til "selvransagelse" i partiet.

- Først og fremmest hæfter jeg mig ved - hvis de her prognoser holder - at der kommer en borgerlig liberal regering.

- Når det så er sagt, så er det selvfølgelig trist, hvis mit parti går så markant tilbage, og det må vi jo have en intern ransagelse af bagefter, hvad vi gør forkert, sagde Gade og kom dermed indirekte med en kritik af partiets formand Lars Løkke Rasmussen.

Gade understregede samtidig, at "selvransagelsen" i Venstre ikke bliver et spørgsmål om, hvem der er formand:

- Hvis Lars Løkke bliver statsminister i morgen, så kan jeg garantere dig for, at jeg står lige så stærkt bag Lars, som jeg har gjort i sommer. Jeg har lige siden, Lars blev næstformand støttet ham. Det gør jeg i dag, det gør jeg i morgen, sagde Gade på valgaftenen.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.