Økonomiaftale strammer grebet om kommunerne: Foreningsliv og cykelstier må vente

Efter 15 års kamp for en ny hal i Silkeborg, må gymnastikforeningen vente endnu længere. Ny økonomiaftale skærer i kommunernes muligheder for at anlægge nyt.

2:33
Her kan du se TV-indslaget om konsekvenserne af den historisk stramme økonomiaftale.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Man kan mærke krisen kradse i den aftale, som regeringen og kommunerne har indgået om næste års økonomi. 

Kommunerne må bruge 1, 4 milliarder færre kroner på anlægsudgifter, og det betyder, at mange kommuner må prioritere hårdt, og udskyde længeventede projekter.

For 15 år siden sendte Ingrid Klüwer Nielsen en ansøgning om at bygge en ny hal til Silkeborg Gymnastik Forening. 

- Faciliteterne er nedslidte og mangler virkelig plads til de redskaber, vi har købt, forklarer Ingrid Klüwer Nielsen, som har været formand for gymnastikforeningen i 22 år. 

- Vi kan ikke tilbyde de unge mennesker, som kommer hjem fra efterskolerne og gerne , de her faciliteter. Det er derfor vi har problemer med at få dem ind i foreningslivet igen, siger hun. 

15 års kamp for en ny hal har lært Ingrid Klüwer Nielsen at holde modet oppe. Hun krydser stadig fingre for, at byggeriet går i gang til efteråret.
15 års kamp for en ny hal har lært Ingrid Klüwer Nielsen at holde modet oppe. Hun krydser stadig fingre for, at byggeriet går i gang til efteråret.
Foto: Kåre Rolf Hansen, TV MIDTVEST

Prioriterer ikke foreningslivet

De var ellers næsten klar til at begynde byggeriet af den nye hal på Sølystskolen i Silkeborg, da projektet blev udskudt på grund af prisstigninger på materialer. 

Nu ser det ud til, at projektet får endnu længere udsigter. 

Det er nemlig ikke idrætshaller, der står først på kommunens liste, når pengene skal fordeles, fortæller formand for Kultur, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune, Johan Brødsgaard.

- Vi har et stigende børnetal, og derfor arbejder vi på, at der følger daginstitutioner med, og at der er skoler nok. Og det er det, der har vores primære fokus lige nu, siger han. 

Og det kommer blandt andet til at gå ud over idrætten. 

- Vi kommer til at tage nogle hårde beslutninger. Vi har allerede sat de første projekter om idrætsanlæg på pause, og jeg er bange for, at der kommer endnu flere, siger Johan Brødsgaard. 

Allerede bagud på velfærd

- Det er blevet kaldt en "kriseaftale", op det vil jeg også kalde den, siger Silkeborgs borgmester, Helle Gade. 

- Jeg kan godt forstå, at vi er nødt til at styre vores lands økonomi, men det gør desværre at den vækst vi har i Silkeborg bliver presset, fordi vi har så stort brug for at anlægge nyt for tiden, siger hun. 


Silkeborg Kommune er allerede bagud med at bygge daginstitutioner, skoler og plejehjem, og derfor må kommende projekter om en ny supercykelsti og idrætsanlæg udskydes. 

- Det er gode og vigtige projekter for vores lokalsamfund, men der er bare noget, der er vigtigere lige nu, siger borgmesteren. 

- Vi skal se på, hvad er need-to-have og hvad er nice-to-have.  

Men det kan der være forskellige meninger om. 

Need-to-have eller nice-to-have

Ifølge formanden for Silkeborg Gymnastikforening er hallen på Sølystskolen i hvert fald need-to-have. 

- Vi har ventet 15 år og skolen har brug for hallen. Projektet er så langt fremme, at jeg ikke kan forstå, at man skubber lige præcis dét her projekt, argumenterer hun. 

- Man vil jo gerne prioritere børn og unge i folkeskolen, og det her er jo ikke kun for en gymnastikforening, de mangler også pladsen til skolens børn. 

Derfor håber hun stadig, at byggeprojektet kan gå i gang til efteråret. 

- Jeg krydser stadig fingre for hallen. Vi skal bare i gang.