Nu får affaldet langs kysterne kamp til stregen

​​​​​​​Miljøstyrelsen har netop uddelt 3,1 millioner kroner til 25 projekter, som skal fjerne affald på de danske strande. Fem af projekterne tilgodeser vores landsdel.

Kapsler, dåser, poser, plastiklåg, dunke, cigaretskod, bøjer og fiskegarn. Affaldet flyder på mange danske strande, men nu skal det være slut. Hvert år frem til 2022 er der hjælp at hente i Miljø- og Fødevareministeriets strandoprydningspulje, hvor der netop er uddelt 3,1 millioner kroner til 25 forskellige projekter.

quoteVi skal væk fra brug og smid væk-kultur og i højere grad bruge vores begrænsede ressourcer igen og igen.

Lea Wermelin, miljøminister, Soc. Dem. 

- Plastik er en trussel for vores natur og miljø. Det skader både natur og dyr, og det er med til at ødelægge naturoplevelsen langs de danske strande og kyster. Derfor er det en fornøjelse at opleve, hvor stor interesse der er for at hjælpe med at rydde op og yde en frivillig indsats, udtaler miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Fem af projekterne tilgodeser de midt- og vestjyske strande og åløb.  

Bred interesse for at søge støtte
Både offentlige myndigheder, private selskaber og almindelige borgere har kunnet ansøge om tilskud, og interessen har været stor.

- En indsats imod plastikforurening har høj prioritet for regeringen. Vi vil reducere unødvendigt plastikforbrug, der sviner i naturen, og sikre mere genbrug og genanvendelse af plastik. Vi skal væk fra brug og smid væk-kultur og i højere grad bruge vores begrænsede ressourcer igen og igen. Strandoprydningspuljen er en håndsrækning til alle de frivillige, som knokler med at holde strandene fri for affald, så andre kan nyde naturen, udtaler Lea Wermelin i pressemeddelelsen.

I 2019 blev der ansøgt for knap 5,5 millioner kroner og uddelt 3,1 millioner kroner. Alle projekter og ansøgninger, der levede op til formål og krav har fået tilskud. I løbet af 2020 vil Miljøstyrelsen igen åbne for ansøgninger til strandoprydningspuljen. Der er afsat 3,6 millioner kroner i 2020.

De midt- og vestjyske affalds-initiativer