Nicolais landbrugsdrøm kan gå i opfyldelse: - Håber det går igennem

En mulig lovændring kan fremover gøre det nemmere at overtage en bedrift for unge landmænd.

Som ung landmand kan det være næsten umuligt at finde penge nok til at købe sin egen gård, når bankerne ikke ligefrem står i kø for at låne ud.

Det bliver der dog måske lavet om på nu. Folketinget er netop nu i gang med at behandle et lovforslag, der skal sikre en økonomisk håndsrækning til de unge landmænd.

En af de landmænd, der jubler over den mulige lovændring, er 29-årige Nicolai Vikkelsø fra Holstebro. Nu kan hans drøm om at blive selvstændig planteavler måske blive til virkelighed.  

- Man sidder med lidt sommerfugle i maven. Nu begynder det at blive alvor, hvis det lykkes, siger Nicolai Vikkelsø.

Dét betyder lovændringen

Fra 86 kvm. til flere tusind hektar

For den unge landmand fra Holstebro betyder den mulige lovændring, at drømmen om at skifte den 86 kvadratmeter store loftlejlighed ud med stuehus, udbygninger og mange hektar jord er kommet ét skridt nærmere.

- Jeg håber da, det går igennem. Ikke bare for at min egen drøm kan gå i opfyldelse, men også for at mine unge kollegaer også kan få chancen for at få deres drøm opfyldt, siger Nicolai Vikkelsø.

Nicolai Vikkelsø er, som han siger, ikke den eneste, der går rundt med en landmandsdrøm i maven. Gennemsnitsalderen for en dansk landmand er 58 år, og det betyder, at mellem 12.000-14.000 landmænd står overfor et generationsskifte inden for de næste ti år.

Mange af bedrifterne har villige købere, men indtil nu har det ikke været økonomisk muligt, fordi de unge landmænd ikke kan låne pengene.

Lovændring er længe ventet

Nu hvor så mange landmænd står overfor et generationsskifte, er det ifølge Landbrug & Fødevarer på tide, at lovændringen kommer.

- Den lovændring her er vi rigtig glade for. Den har vi arbejdet på i lang tid. Det giver jo erhvervet og landmændene mulighed for at hjælpe sig selv, for det her gør jo, at den landmand, der skal sælge en gård/virksomhed, nu får nogle fair vilkår til at hjælpe den unge i gang med finansiering, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer.

quoteJeg håber da, det går igennem. Ikke bare for at min egen drøm kan gå i opfyldelse, men også for at mine unge kolleger også kan få chancen for at få deres drøm opfyldt.

Nicolai Vikkelsø, landmand

Lovændringen har Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær fra Herning kæmpet for i flere år, og nu har forslaget fået støtte fra Socialdemokratiet.

- Landbrugserhvervet er et af de største i Danmark og står for størstedelen af eksporten, så det er vigtigt, at vi holder hånd under og sørger for, at der kommer en ny generation ind, der kan være med til at drive landbrug videre. Derfor er vi nødt til at hjælpe det her på vej, fordi det er svært i dag, siger Dennis Flydtkjær.

Lovforslaget bliver først endeligt vedtaget sidst på ugen og træder efter planen i kraft den 1. januar 2020.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.